Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Volvi i Stavros spremni za predstojeću turističku sezonu

Bookmark and Share

03.04.2019. Z.S. Južna Srbija Info

Poznato je da turisti iz Srbije, posebno sa juga zemlje, rado letuju u grčkoj regiji Volvi koju čine poznata letovališta, Stavros, Asprovalta, Nea Vrasna. Na izboru su vam mnogobrojne plaže, od uređenih gradskih sa kafićima i svim pogodnostima, do onih na samo desetak kilometara udaljenih od grada, netaknutih bez buke u skrivenim uvalama sa bisernim peskom ili stenama.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Stavros, Asprovalta i Nea Vrasna se nalaze u opštini "Dimos Volvis" (Δήμος Βόλβης) u oblasti Soluna. Sedište opštine je u gradiću Stavrs, a predeo je dobio ime po jezeru Volvi, koje se proteže gotovo duž čitave regije.

Ova popularna turistička mesta u kojima letuje čak oko 70 odsto građana Srbije (prema njihovoj statistici), nalaze se u zalivu Strimonikos, koji mnogi sa pravom nazivaju "Dragulj Makedonije".

Novi auto-put omogućava laku pristupačnost letovalištima i mestima opštine Volvi, do kojih se stiže brzo, za samo 40 minuta od Soluna..

Rukovodstvo opštine, na čelu sa gradonačelnikom (predsednik opštine, koju od poznatih mesta čine još Asprovalata i Vrasna) Dijamantisom Liamasom i prvim čovekom Stavrosa, Hristosom Gkolidakisem, uspelo je da nakon prošlogodišnjih poplava, potpuno popravi ifrastrukturu. posebno probleme sa bujičnim vodama i kanalima za odvod, tako da je gradić Stavros vrlo brzo zaživeo punim sjajem. "A ovu turističku sezonu dočekujemo spremniji nego ikada" dodaje Liamas.

Diamantis Liamas

Sve pohvale, posebno srpskih turista za rad rukovodstva opštine, čiji članovi bez obzira na političku pripadnost rade za dobrobit meštana i turista.

Gikolidakis Hristos

Predivne plaže za svačiji ukus, od širokih peščanih, do onih tipično egejskih skrivenih uvala u prirodnoj kombinaciji stena i peska.

Sam predeo opštine je poznat i po velikom bogatstvu zelenih površina i očuvanoj prirodnoj lepoti i prirodi, koju dopunjuje jezero Volvi, manje i veće sa bogatim ribljim fondom.

Čitav kraj obiluje bogatim antičkim i vizantijskim nasleđem.

Ono što najviše privlači goste iz Srbije je grad Stavros, koji pleni svojim šarmom i prirodnom patinom savršeno mesto u svom i dalje u vrlo simpatičnom ruralnom ambijentu.

Opština Volvi i njeno rukovodstvo, ima odličnu kulturnu i turističku saradnju sa Nišavskim okrugom i načelnicom Draganom Sotirovski, kao i sa Turističkom organizacijom Niš, na čelu sa Urošem Parlićem. 

Nasmejani i više nego ljuvazni domaćini, na čelu sa gradonačelnikom opštine Diamntisom Liamsom (ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΛΙΑΜΑΣ) i prvim čovekom mesta Stavros, Hrisatosom Gkolidakisem (Chris Gkolidakis) bukvalno su u "potpunoj službi" turista, gostiju, ali na još uvek jedan starinski-domaćinski način, što boravak u ovom simpatičnom mestu daje jedan poseban "šmek".

Stavros, iako mali po broju stanovnika, živi aktivno i leti i zimi, sa svojim društvenim životom, tipičnim za ovaj deo Balkana.

Turisti iz Srbije su ovde posebno "počašćeni" ljubaznošću, jer kako kažu naši domaćini "srpski jezik smo učili još kao mali, kada su dolzile neke druge generacije, a sada njihova deca, pa i unuci posećuju Stavros. Srbi su nam kao familija", kažu mnogi vlasnici apartmana.

Prepune plaže, kafići, restorani sa vrunskom hranom i umerenim cenama, ljubaznim osobljem, samo potvrđuju već ustaljeno pravilo, "da se skoro svi srpski turisti u Stavrosu osećaju kao kod svoje kuće, kada već nemaju svoje more". 

U Stavrosu je aktivan i noćni život, posebno u barovima na plaži, gde lokalni stanovnici sebi daju oduška u tipično balkanskom raspoloženju.

Za južnjake iz Srbije idealna destinacija, do koje se stiže ako imate sreće na granicama za samo pet i po, šest sati vožnje, a sa završetkom auto-puta kroz Grdeličku klisuru, Volvi će biti dostupan i vikend turistima.

Komentara: 0


#   turizam   predsednik opštine   srpski jezik   Diamantis Liamas   Volvi (Grčka)   Stavros (Grčka)   Gikolidakis Hristos
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima