Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Hiljadu razloga" da naredne godine letujete u Stavrosu, Asprovalti i Vrasni

Bookmark and Share

Niš 15.08.2020. Z.S. Južna Srbija Info

Iako je mnoge turiste iz Srbije, pandemija virusa korona sprečila da ove godine letuju na grčkom primorju, vreme brzo prolazi, a većina ljubitelja letovanja na moru, već planira naredni odmor.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Kažu da je Bog bio "široke ruke" kad je podario takvu prirodnu lepotu, na kojoj se danas nalazi opština Volvi u solunskoj regiji.

Stavros, Asprovalta i Nea Vrasna se nalaze u opštini "Dimos Volvis" (Δήμος Βόλβης) u oblasti Soluna. Sedište opštine je u gradiću Stavros, a predeo je dobio ime po jezeru Volvi, koje se proteže gotovo duž čitave regije.

Ova popularna turistička mesta u kojima letuje čak oko 70 odsto građana Srbije (prema njihovoj statistici), nalaze se u zalivu Strimonikos, koji mnogi sa pravom nazivaju "Dragulj Makedonije".

Novi auto-put omogućava laku pristupačnost letovalištima i mestima opštine Volvi, do kojih se stiže brzo, za samo 40 minuta od Soluna..

Predivne plaže za svačiji ukus, od širokih peščanih, do onih tipično egejskih skrivenih uvala u prirodnoj kombinaciji stena i peska. Sam predeo opštine je poznat i po velikom bogatstvu zelenih površina i očuvanoj prirodnoj lepoti i prirodi, koju dopunjuje jezero Volvi, manje i veće sa bogatim ribljim fondom.

Čitav kraj obiluje bogatim antičkim i vizantijskim nasleđem.

Ono što najviše privlači goste iz Srbije je grad Stavros, koji pleni svojim šarmom i prirodnom patinom savršeno mesto u svom i dalje u vrlo simpatičnom ruralnom ambijentu.

Stavros, iako mali po broju stanovnika živi aktivno i leti i zimi, sa svojim društvenim životom, tipičnim za ovaj deo Balkana.

Turisti iz Srbije su ovde posebno "počašćeni" ljubaznošću, jer kako kažu naši domaćini "srpski jezik smo učili još kao mali, kada su dolzile neke druge generacije, a sada njihova deca, pa i unuci posećuju Stavros. Srbi su nam kao familija", kažu mnogi vlasnici apartmana.

U Stavrosu je aktivan i noćni život, posebno u barovima na plaži, gde lokalni stanovnici sebi daju oduška u tipično balkanskom raspoloženju.

Za južnjake iz Srbije idealna destinacija, do koje se stiže, ako imate sreće na granicama za samo pet i po, šest sati vožnje, a sada sa završetkom auto-puta kroz Grdeličku klisuru, Volvi je dostupan i vikend turistima.

Nišavski okrug, posredovanjem načelnice Dragane Sotirovski, pre nekoliko godina je započeo saradnju između ove dve oblasti, koja se i pored pandemije koronavirusa sve uspešnije nastavlja u oba pravca, tako da sada Niš ima nove brucoše iz Stavrosa, koji započinju svoj novi život 1. oktobra na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerzitetu u Nišu.

Komentara: 0


#   Niš   turizam   Dragana Sotirovski   studenti   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Nišavski upravni okrug   Stavros (Grčka)   Koronavirus
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima