Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nakon titule "Izuzetna destinacija" Kuršumlija ugostila delegaciju TOS-a i tim novinara

rssBookmark and Share

Kuršumlija 02.11.2019. Južna Srbija Info

Povodom ovogodišnje pobede na EDEN konkursu za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ u Srbiji, Kuršumlija je bila domaćin predstavnicima Turističke organizacije Srbije i timu novinara.

Nakon titule "Izuzetna destinacija"  Kuršumlija ugostila delegaciju TOS-a i tim novinara

U 2019. godini, Srbija je, zajedno sa još 15 zemalja članica i kandidata za članstvo u EU, učestvovala u sprovođenju EDEN (European Destinations of Excellence) programa kojim se od 2007. godine promovišu modeli održivog razvoja turizma. Njime se skreće pažnja na vrednosti, različitost i raznovrsnost evropske turističke ponude, povećava se vidljivost destinacija u razvoju čije vreme tek dolazi, i stvara osnova za razmenu iskustava i dobrih praksi širom Evrope.

Tema ovogodišnjeg EDEN projekta bila je „Zdravstveni i velnes turizam“. Izbor Kuršumlije kao pobednika, uz Kruševac i Pećince kao prateće destinacije, ukazao je u kom pravcu i na koji način bi trebalo da se kreće dalji razvoj, preobražaj i promocija destinacija koje su se u Srbiji tradicionalno bavile prvenstveno medicinskim banjskim turizmom.

Povodom ovogodišnje pobede na EDEN konkursu za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ u Srbiji, Kuršumlija je bila domaćin predstavnicima Turističke organizacije Srbije i timu novinara u periodu od 24. do 26. oktobra.

Planine, čist vazduh, topli izvori i osmeh na licu domaćina pravi su „lek“ za sve kojima je potreban trenutak predaha. U Kuršumliji, koju okružuju raskošne šume Kopaonika i Radana, i na čijoj se teritoriji nalaze čudesna Đavolja Varoš i tri banje – Prolom, Lukovska i Kuršumlijska, pluća se širom otvaraju, um bistri, a lepota predela podstiče na kretanje i stvaranje.

Za vreme studijske posete stručni tim i tim novinara obišli su sve značajne turističke lokacije na teritoriji kuršumlijske opštine. Prvog dana posete boravili su u Prolom Banji, dok je drugi dan bio rezervisan za obilazak jedne od najvećih atrakcija ovog kraja – Đavolju Varoš. U okviru ove posete novinari su obišli i centar Kuršumlije gde su započeti radovi na uređenju gradskog parka. Do kraja godine Kuršumlija će dobiti moderan gradski trg sa fontanom, letnjom pozornicom i drugim pratećim elementima. Posebnu pažnju gostima su privukle prve zadužbine Stefana Nemanje – Manastir Sv.Nikole i Manastir Presvete Bogorodice.Poslednjeg dana ovog putovanja grupa novinara posetila je i  Lukovsku Banju i crkvu Sv. Mine u selu Štava, gde su uživali u živopisnim predelima i lepotama jedne od najatrktivnijih banjkih lečilišta u Srbiji.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   Prolom Banja   Đavolja Varoš   TOS   novinari   Manastir Sveti Nikola   Turistička organizacija Srbije   EDEN destinacije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima