Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kulinski mališani odlaze u porodice

rssBookmark and Share

08.12.2007. Toma Todorović, Politika

Kulinski mališani odlaze u porodice

U Domu za ometene u razvoju kod Aleksinca uskoro će ostati samo štićenici stariji od 18 godina

Ovih dana počinje da se ispisuje novo poglavlje o radu Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Kulini kod Aleksinca. Još mnogo pre nego što su pojedine međunarodne organizacije pokušale da pod plaštom brige o ljudskim pravima štićenika srpskih ustanova za smeštaj mentalno obolelih naprave aferu i skandal, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Srbije sačinilo je program adekvatnijeg zbrinjavanja ometenih u razvoju. Taj program se tokom ovog meseca već sprovodi u delo, kaže za „Politiku“ direktor doma u Kulini Dragoljub Marković:

– Do kraja godine iz našeg doma u hraniteljske porodice ili druge specijalizovane ustanove u Srbiji otići će najmanje dvadesetoro mališana uzrasta do pet godina, jer je procenjeno da se za njihov dalji život i boravak moraju obezbediti adekvatniji uslovi, budući da je u domu u Kulini oko 600 štićenika, od šestomesečnih beba do osoba starijih od 60 godina. I u narednoj godini biće nastavljeno zbrinjavanje najmlađih iz našeg doma, a do kraja 2009. nadamo se da ćemo uspeti da u potpunosti obezbedimo smeštaj u porodicama i drugim ustanovama za sve sadašnje naše štićenike mlađe od 18 godina.

Planirano je da dom u Kulini, precizira Marković, ubuduće bude ustanova samo za smeštaj i brigu punoletnih štićenika mentalno ometenih u razvoju:

– Programom reorganizacije ustanova ovakvog tipa u Srbiji predviđeno je da maksimalan broj štićenika u našem domu bude do 300. Sve organizacije koje su nas posetile uverile su se, a i kontrole koje su obavljene poslednjih godina su pokazale, da se o štićenicima vodi briga na vrlo visokom nivou. Ipak, postoji problem smeštajnih kapaciteta i u pojedinim slučajevima u grupama je i po 80 štićenika, što se mora smanjiti. Kada u domu budu ostali samo stariji od 18 godina, u grupama će ih biti najviše 20. Tada će našem osoblju, lekarima, medicinskim sestrama, vaspitačicama i spremačicama biti mnogo lakše da još bolje brinu o njima i da im pruže kvalitetniju medicinsku, zdravstvenu i svaku drugu negu – kaže direktor Dragoljub Marković, dodajući da se paralelno obezbeđuju i svi drugi uslovi neophodni za funkcionisanje doma i život štićenika u njemu.

Tokom naredne godine, ustanova će biti dodatno priključena na lokalni sistem vodovoda i kanalizacije i očekuje se da već sledećeg leta ne bude problema u vodosnabdevanju kakvih je bilo u ranijem periodu. Takođe, renovirani i uređeni objekti i nabavka savremene medicinske opreme u poslednjih nekoliko godina doprineli su da u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju na padinama Malog Jastrepca, u Kulini kod Aleksinca, budu stvoreni adekvatni uslovi za boravak.

Toma Todorović, Politika, Foto S. Lazarević

Komentara: 0


#   hraniteljske porodice   mentalno oboleli   Toma Todorović   Dragoljub Marković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima