Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Blaga Marija - Marija Magdalena

Bookmark and Share

04.08.2017. Južna Srbija Info

Blaga Marija je hrišćanski i narodni praznik koji se praznuje 4. avgusta po Grigorijanskom kalendaru. Ovaj dan je ustvari spomen na Mariju Magdalenu.

Blaga Marija - Marija Magdalena

Ona je bila rodom iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U svojoj mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grijehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovjedi. Nakon Hristovog vaskrsenja, ona postaje propovjednica, putuje i u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila prokuratora Pontija Pilata, koji nije htio da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan je u zapadnu Evropu, gdje je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Blaga Marija je, po narodnom vjerovanju, sestra Gromovnika Ilije (svetog Ilije). Praznik posvećen Blagoj Mariji je i Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija.


#   SPC   hrišćanstvo   Blaga Marija   Marija Magdalena
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima