Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dan borbe protiv nasilja nad ženama: U Srbiji je tokom 2017. ubijeno 26 žena

Bookmark and Share

25.11.2017. Južna Srbija Info

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obeležava 25. novembra. Proglašen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981. godine.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama: U Srbiji je tokom 2017. ubijeno 26 žena

Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. Godine 1999.

Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Srbija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je od početka početka Zakona o sprečavanju nasilja u porodici početkom juna pa do 15. novembra, policija izrekla 10.504 hitne mere zabrane kontakta i prilaska žrtvi nasilja, odnosno udaljavanja nasilnika. 

Stefanović je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kazao da je u porodičnom i partnerskom nasilju u 2017. godini ubijeno 26 žena u Srbiji uz ocenu da je to "značajno smanjenje u odnosu na 35 žena ubijenih u 2016. godini", ali da je to i dalje "užasan i neprihvatljivo veliki broj". 


#   policija   Nebojša Stefanović   UN   nasilje nad ženama   Ujedinjene nacije   Dan sećanja   Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
@nesastefanovic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima