Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Domaćinstvima skup gas

rssBookmark and Share

Leskovac 02.10.2010. Blic

Magistralni gasovod od Niša do Leskovca, čiji su radovi otvoreni pre dvadesetak dana, stigao je nadomak Leskovca, ali u „Jugorosgasu“ strahuju da investicija od 13 miliona evra neće biti isplativa. Iako u nadležnim gradskim upravama ističu da više od 50 odsto privrednika jedva čeka da dođe gas, u „Jugorosgasu“ kažu da do sada nisu primetili zaintresovanost individualnih potrošača, ali ni industrijskih.

Domaćinstvima skup gas


Leskovac - Radovi će biti završeni dva meseca pre roka, krajem marta

- Poštujemo sve predviđene rokove. Radovi će biti završeni dva meseca pre roka, krajem marta ili početkom aprila iduće godine, a radnja sekundarne mreže do leskovačkih potrošača biće gotova do kraja iduće godine. Ulažemo velika sredstva. Ova investicija košta devet miliona evra i dodatnih četiri za sekundarnu mrežu, ali glavni problem za nas i akcionare su potrošači, industrijski i oni individualni. Na ranijem sastanku sa privrednicima u Leskovcu nisam primetio veliku zainteresovanost, a prema dosadašnjem iskustvu, ne verujem da ćemo imati veliki broj zainteresovanih domaćinstava. Primera radi, u Nišu imamo potencijal za priključak 10.000 domaćinstava, a priključilo se samo između 150 i 200 - iznosi svoja strahovanja Slobodan Ćirić, tehnički direktor za jug Srbije u „Jugorosgasu“.

U nadležnim gradskim upravama ističu da više od 50 odsto privrednika u Leskovcu jedva čeka da dođe gas i da su mnogi potpisali predugovor sa „Jugorogasom“. Među njima je kompanija za proizvodnju građevinskog materijala „Inerlemind“.

- Jedva čekamo da se oslobodimo skupog gasa propan-butan, koga mesečno trošimo po 60 tona. Ne zanima nas da li će gas biti skuplji ili jeftiniji, ali želimo prirodni gas i da se oslobodimo cisterni i rezervoara - priča Nadia Petkova, direktor ove firme, dok gradonačelnik Leskovca kaže da je gas jedan od najbitnijih preduslova za dolazak novih investitora u grad na Veternici.

- Prvo pitanje svakog potencijalnog investitora je da li u gradu ima gasa i gasne mreže. Zato nas raduje što više taj problem neće biti smetnja, ali i što će sa tim prirodnim enrgentom grad biti čistiji - ističe gradonačelnik Kocić.

I među Leskovčanima je ovih dana glavna tema gas, ali za razliku od privrednika, građani se boje visoke cene gasa i cene uređaja koji moraju da instaliraju u svojim kućama. Prema proceni Ćirića, jednom domaćinstvu za te uređaje trebalo bi nešto manje od hiljadu evra.

- Cena gasa nije velika, već je niska cena struja u Srbiji. Stanovnici Evrope i ne razmišljaju o grejanju na struju ili drva jer su tamo ti energenti daleko skuplja od gasa. Mi investiramo jer se nadamo da će doći neka bolja vremena i da će se na kraju ova velika investicija isplatiti - zaključuje Ćirić.

Magistralni gasovod stigao je do korita reke Veternica u selu Bogojevce i od razdelnog čvora do prigradskog naselja Bobište, deli ga samo 2,5 kilometra. Ukupna dužina gasovoda od Niša do Leskovca je 52 kilometra, ali je do sada urađeno 32. Ostala je još jedna deonica od Doljevca prema Nišu, na kojoj se trenutno radi, a predstoji i ugradnja uređaja za zatvaranje gasovoda i prečišćavanje gasa na blok stanicama, koji ne iziskuje mnogo posla.

Lokalna samouprava uveliko se priprema za dolazak gasa. Pri kraju je izrada planske dokumentacije za sekundarnu mrežu, a na osnovu plana detaljne regulacije sprovodi se privremena eksproprijacija zemljišta kroz koje prolazi magistralni gasovod. U ulicama koje se rekonstruišu ili grade, kao što su ulice Stepe Stepanovića, Rade Končara i Svetozara Markovića, postavljaju se cevi za gas, kako se naknadno ne bi raskopavale.

Gradonačelnik podseća da je grad konkurisao i dobio sredstva od nemačke razvojne banke KfW u iznosu od dva miliona evra za rekonstrukciju najveće toplane Crvena zvezda, koja će sa uglja preći na gas i mazut.

Za eksproprijaciju 17 miliona dinara

Od 17 miliona dinara, koliko je predviđeno za privremenu eksproprijaciju zemljišta kroz leskovački atara, „Jugorosgas“ je dao do sada 14 miliona. Ćirić kaže da u tom delu ima velikih problema jer svako smatra da su njegova paprika i kukuruz najvažniji na svetu.

Hoćete li se grejati na gas?

MIRELA JOVANOVIĆ

Grejemo se na drva i povremeno na struju i to nam je veoma skupo i naporno, posebno zbog cepanja. Gas bi prihvatili, pod uslovom da cena bude pristojna, ne veća od ove koju plaćamo za grejanje na drva i struju.

SRĐAN JOVANOVIĆ

Rado bih prihvatio gas i grejanje na dugme, samo da ne udare neku veliku cenu. Dojadila su mi drva. Iscrpljuju me fizički, potrebno im je mesto za skladištenje, a kuću moram da krečim svake druge godine.

SLAĐANA STANKOVIĆ

Grejem se isključivo na struju i uz veliku štednju na toploti uspem da izmirim račun. Prihvatila bih gas, ali ako je istina da se za jedan dvosoban stan plaća po osam hiljada dinara, onda ne dolazi u obzir.

JOVICA NEDELjKOVIĆ

Stanujem u stambenoj zgradi koja se greje na ugalj preko gradske toplane i cene nisu velike. Ukoliko se svi stanari slože da pređemo na gas, nemam ništa protiv, ali, kao i moje komšije, strahujem do visoke cene.


#   Leskovac   pljačka   Veternica   lokalna samouprava   gas   Slađana Stanković   jug Srbije   Crvena Zvezda   Srđan Jovanović   eksproprijacija   prečišćavanje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima