Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dugačke kolone vozila na Gradini, čekalo se i više od dva sata

rssBookmark and Share

Gradina 08.07.2018. RTS, Južna Srbija Info

I ovog vikenda velika seoba putnika iz Zapadne Evrope ka južnim destinacijama. Od petka je pojačan priliv vozila na ulazu u Srbiju. Najfrekventnije je na Horgošu, gde se na ulaz u Srbiju čeka 45 minuta. Vozila na Gradini čekaju dva sata na izlazu iz Srbije, dok na ulazu nema većih gužvi.

RTS: screeneshot
RTS: screeneshot

U jeku turističke sezone još jedan talas putnika prolazi kroz našu zemlju, zato ima dužih zadržavanja na putevima i graničnim prelazima.

U protekla 24 sata prošlo je više od 30.000 putnika, 8.000 vozila i oko 200 autobusa. Na izlazu iz Srbije formirana je kolona od dvadesetak autobusa i kilometar putničkih vozila.  

Najfrekventnije je na graničnom prelazu Horgoš, gde se na ulaz u Srbiju čeka 45 minuta. Najviše se čeka na izlazu iz Mađarske – na prelazu Reske vozila se zadržavaju oko 60 minuta.

Policijski i carinski službenici rade pojačanim kapacitetima pa su zadržavanja kraća nego prethodnih godina.

Procenjuje se da će ovog vikenda oko 100.000 putnika ući u Srbiju preko graničnih prelaza sa Mađarskom.

Vozila na Gradini čekaju dva satai više na izlazu iz Srbije, dok na ulazu nema većih gužvi.

Kolone automobila na ovom prelazu ka Bugarskoj formirane su od ranih jutarnjih časova, a za vozila je stalno otvoreno svih šest traka.

U carini i policiji ističu da su gužve rezultat ogromnog talasa tranzitnih turista, pre svega turskih državljana. Zato savetuju našim državljanima da, ukoliko je to moguće, izbegnu putovanje tokom vikenda.

Za protekla 24 časa, na graničnom prelazu Gradina registrovano je oko 35 hiljada putnika. 

Većina su u tranzitu i uglavnom turski državljani. Posle izgradnje auto-puta na istočnom kraku Koridora 10, promet na Gradini se stalno povećava.

"Trenutno zbog izuzetno jake frekvencije saobraćaja zadržavanje je oko 120 minuta na graničnom prelazu. U dane vikenda, u petak i subotu granicu je prešlo oko 60.000 stranih i naših državljana, što je za oko 15 odsto više u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Srđan Kostić, šef smene pogranične policije.

Zoran Boškov, vođa smene na graničnom prelazu Gradina kaže da rade maksimalnim kapacitetima i trude se da obezbede da se putnici što manje zadržavaju.

"Našim državljanima bih preporučio da izbegavaju dane vikenda za putovanja, ukoliko mogu i malo strpljenja", rekao je Boškov.

Do kraja sezone ovako će biti svakog vikenda na Gradini, koji važi za jedan od najfrekventnijih prelaza u Evropi. Procenjuje se da će, taj granični prelaz sa susednom Bugarskom preći oko dva miliona putnika.


#   saobraćaj   Gradina   Letnja sezona   Granični prelaz   24 sata
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima