Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Evropski sud još ne odgovara

rssBookmark and Share

Leskovac 05.10.2010. Izvor: Južne vesti

Evropski sud još ne odgovara

LESKOVAC – Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nije postupio po predstavci Odbora za ljudska prava – Leskovac od januara 2010. godine iako je u dva navrata tražio dokumentaciju koja su mu već dostavljena – navodi se u saopštenju Odbora za ljudska prava - Leskovac, koje je potpisao predsednik Dobrosav Nešić.

Odbor za ljudska prava i njegov advokat Dragutin Vidosavljević, koji zastupa Vučka Manojlovića, nekadašnjeg osuđenika na smrt, koji je najduže čekao na izvršenje kazne, optužio je u saopštenju Evropski sud za ljudska prava u Strazburu da "čineći ustupke srpskim vlastima i evropskoj oligarhiji koja ima blagonakon odnos prema vlastima u Srbiji, opstruira razrešenje ovog slučaja".

- Nakon ukidanja smrtne kazne u Srbiji, zamena za nju je zatvor u trajanju od 40 godina. Manojlović je, međutim, delo za koje je osuđen učinio pre 26 godina kada je zamena za smrtnu kaznu bila 20 godina. Po domaćim i međunarodnim zakonima, prema osuđeniku se primenjuje blaži oblik kazne, te je Manojlović još 2004. godine trebalo da bude slobodan čovek – navodi se u saopštenju Odbora za ljudska prava u Leskovcu.

U saopštenja se takođe precizira da je pravna služba Odbora za ljudska prava dostavila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sve odluke i ustavnu žalbu, kojima se dokazuje da su pred domaćim pravosuđem iscrpljeni svi pravni instrumenti.

- Na pismo koje smo poslali januara ove godine predsednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Žan Pol Kosta do danas nije odgovorio, što je za evropske standarde nezamislivo – navodi se na kraju saopštenja leskovačkog Odbora za ljudska prava.


#   Leskovac   ljudska prava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima