Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Fašisti slave, imaju i zašto

rssBookmark and Share

Beograd 01.10.2011. Autor : e-novine | Photo: Mondo.rs

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je žaljenje zbog, sada već, činjenice da Srbija nije bezbedno mesto za one koje se po seksualnoj orjentaciji razlikuju od većine *Za razliku od nevladinih organizacija, LGBT aktivista i malobrojnih intelektualaca, srbijanski društveni talog, slavi, s razlogom, pobedu nad policijom i državom.

Fašisti slave, imaju i zašto

Zabrana održavanja Parade ponosa zbog visokog bezbednosnog rizika najdirektnije pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

-Nemoć i nespremnost države da zaštiti Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora, pokazuju koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije, konstatovala je Petrušićeva.

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je žaljenje zbog, sada već, činjenice da Srbija nije bezbedno mesto za one koje se po seksualnoj orjentaciji razlikuju od većine. Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo unutrašnjih poslova, smatra Janković, i nisu imali šta drugo da urade već da tu činjenicu priznaju i konstatujju.

-Svako od nas treba da se zapita da li će sutra, i kod koga stvarno, morati da ide po dozvolu da bi se, iako po nečemu u manjini, osećao slobodno u svojoj zemlji i koristiio neko od prava zagarantovanih njenim Ustavom, zaključio je on.

Organizacija Žene u crnom najoštrije je osudila zabranu Parade ponosa koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uvilo u oblandu zabrane svih skupova za vikend u Beogradu.

-Posebno obespokojava to što je bezbednost građana ostavljena na milost i nemilost huliganima dobrovoljno, uz političku podršku stranaka u vlasti koje su sve vreme uoči Parade koketirale sa klerofašističkim organizacijama, stvarajući atmosferu linča prema svemu što je drugačije i inaugurišući nacionalšovinizam i klerofašizam u vladajuću ideologiju, navodi se u saopštenju Žena u crnom koje izražavaju bojazan da bi klerofašisti, uprkos svemu, mogli da ostvare “svoje rušilačke namere”.

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) ocenio je da odluka MUP Srbije potvrđuje činjenicu da su institucije države predale Beograd i Srbiju nasilnicima i divljacima čiji se učinak video prilikom prošlogodišnje Parade ponosa.

Za razliku od nevladinih organizacija, LGBT aktivista i malobrojnih intelektualaca, srbijanski društveni talog, slavi, s razlogom, pobedu nad policijom i državom. Dok klerofašistički “Obraz” bezobrazno saopštava da “otkazuje Molitveni hod”, uprkos tome što je MUP izričito zabranio održavanje svih skupova ovog vikenda. Njihove homofobne kolege iz “Dveri srpskih” pozdravili su državne organe koji su doneli odluku o zabrani Parade ponosa. Na ovaj način “Dveri” su, čisto da se zna, direktno pružili podršku “golorukom narodu na Kosovu”.

-Naš doprinos ovom svenarodnom i državnom okretanju ka najvažnijoj temi – odbrani Kosova i Metohije ogleda se u odlaganju Porodične šetnje za neki drugi termin, saopštavaju “Dveri”. Kosovski Srbi, dakle, konačno imaju za koga da glasaju !

Nismo ostali uskraćeni ni za pisani uradak fašiste Miše Vacića iz radikalske pešadije pod nazivom SNP 1389 koji su pozvali svoje maloumne pristalice da 2. oktobra na ulicama “ne nasilno” (sic!) proslave Međunarodni dan borbe protiv nasilja.

Ziloti iz “Istinoljublja”, verni jedino božjim zakonima, najavljuju da će u subotu održati svoju liturgijsku šetnju, “ako bog da”, čak i ako Prajd bude otkazan.

 

 


#   Beograd   Nevena Petrušić   Saša Janković   zaštitnik građana   ljudska prava   Savet za nacionalnu bezbednost
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima