Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Finske breze u Gradskoj bašti

rssBookmark and Share

16.03.2017. Južna Srbija Info

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i njegova ekselencija ambasador Finske Perti Ikonen zasadili su danas u parku ispred Gradske bašte u Tvrđavi pet novih stabala breze u znak poštovanja prema vrednom jubileju Finske, stogodišnjici sticanja nezavisnosti.

Finske breze u Gradskoj bašti

Posle pobede Oktobarske revolucije u Rusiji, finski Sejm je, 6. decembra 1917, izglasao deklaraciju o proglašenju neza­visnosti Finske. Veran lenjinskoj politici o pravu svake nacije na samoopredeljenje, Savet narodnih komesara RSFSR priznao je, 31. decembra 1917. godine, Finskoj nezavisnost.

Danas je moderna Finska  jedna od ekološki najčistijih država Evrope, ali i zemlja u kojoj se građani u proseku bave sportom po 2,4 sata dnevno, što je evropski rekord. Pre ceremonije sadnje stabala, ambasador je obišao nišku tvrđavu i ukratko se upoznao sa bogatom istorijom našeg grada.

Prethodno je u Gradskoj kući održan sastanak na kojem su gradonačelnik i ambasador razgovarali o mogućnostima pre svega privredne saradnje Grada Niša i Finskih gradova, a bilo je reči i o mogućnostima da se određene finske kompanije pojave u Nišu u svojstvu budućih investitora.


#   bašta   Niška tvrđava   Ambasada Finske   Finska   Perti Ikonem
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima