Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradnja auto-puta od Niša do Prištine počinje sledeće godine

rssBookmark and Share

Dimitrovgrad 04.10.2017. Južna Srbija Info

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će izgradnja prve deonice auto-puta Niš–Merdare–Priština, od Niša do Pločnika, prema planu Vlade i Evropske investicione banke (EIB), početi 2018. godine.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Mihajlović, koja se sastala sa direktorom Kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravkom Negre, ukazala je na važnost takozvanog "auto-puta mira" koji će dužinom od 77 kilometara prolaziti kroz Srbiju, odnosno kroz Toplički i Niški okrug.

Ona je izrazila uverenje da ovaj put, u koji će biti uloženo 212 miliona evra, može da donese samo nove poslove i dodatne investicije za više od pola miliona ljudi koji žive u tim okruzima.

Prema njenim rečima, u toku je finalizacija idejnog projekta koji finansira Fond za Zapadni Balkan, dok je Vlada završila prostorni plan koji će uskoro biti razmatran na sednici ovog organa.

Takođe, od novembra će početi proces eksproprijacije za deonicu Niš–Pločnik, napomenula je Mihajlović, uz očekivanje da će sledeće godine početi izgradnja ove deonice auto-puta.

Ona je objasnila da će ovim auto-putem, osim preko Koridora 10, Srbija izaći na more jer su našoj zemlji potrebne luke.

Jedina smo zemlja u regionu koja je oivičena sa osam granica, a naš interes jeste da se što više povežemo sa svakom zemljom. Srbija je mala, ali tranzitna zemlja, i treba što bolje da iskoristi svoj položaj, naglasila je Mihajlović. 

Prema njenoj oceni, izgradnja auto-puta Niš–Merdare–Priština je i te kako isplativa jer ćemo na taj način pokušati da zadržimo manje od šest odsto Srba koji žive na Kosovu.

Ona je ukazala i na drugi važan projekat koji se odnosi na modernizaciju, elektrifikaciju i rekonstrukciju pruge Niš–Dimitrovgrad koji će, takođe, biti realizovan u saradnji sa EIB, u vrednosti od 260 miliona evra.

Negre je izrazila zadovoljstvo time što će EIB, koja je u poslednjih 15 godina uložila više od milijardu i po evra u putnu i železničku infrastrukturu u Srbiji, nastaviti saradnju sa Vladom Srbije.

Ona je naglasila da auto-put Niš–Merdare–Priština treba da spoji ne samo Srbiju sa administrativnim prelazom na Kosovu, već i centralnu Evropu sa lukom Drač.

Pregovaramo sa kosovskom stranom o izgradnji puta koji će spojiti Prištinu i Srbiju sa Albanijom, ali na taj način i Mađarsku i ostale zemlje centralne Evrope sa lukom Drač, objasnila je Negre.

Prema njenim rečima, za projekat obnove i modernizacije pruge Niš–Dimitrovgrad odobreno je 77 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije, koja će biti kombinovana sa ulaganjima EIB i sredstvima Vlade Srbije koja ulaže u eksproprijaciju.


#   Dimitrovgrad   auto-put   Zorana Mihajlović   investicije   Priština   izgradnja   Ministarstvo građevinarstva   Evropska investiciona banka   Zapadni Balkan
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima