Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradsko veće nema ovlašćenja da se meša u izborni postupak za direktore javnih preduzeća!

rssBookmark and Share

06.10.2017. Z.S. Južna Srbija Info

U dopisu koji je danas upućen Gradskom veću, SG Niša i Gradskoj upravi, Komisija za izbor direktora, a na osnovu spekulacija u javnost, objašnjava da Gradsko veće osim funkcije pripreme predloga akta o imenovanju prvorangiranog i dostavljanju SG nema drugih zakonskih ovlašćenja u izbornom postupku.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Komisija je nakon završeta izbornog postupka dostavila rang listu kandidata Gradskom veću. Određeni broj prigovora zahteva, primedbi i obaveštenja koji je stigao Gradskom veću, Skupštini grada Niša kao i samoj Komisiji, NIJE DOPUŠTEN, što prktično znači da navedeni ne mogu odlučivati o prigovorima, već je za to nadležan isključivo Sud i to nakon okončanja izbornog postupka. Shodno tome Komisija za izbor direktora je završila svoj posao i ne može da preuzima druge radnje.

Takođe, Gradsko veće osim funkcije pripreme predloga akta o imenovanju prvorangiranog i dostavljanju SG nema drugih zakonskih ovlašćenja u izbornom postupku, kažu u Komisiji i dodaju da je drugačije, jedan od kandidata koji je i član Gradskog veća ne bi mogao da konkuriše, ili bi morao da podnese ostavku na mesto u Veću.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Miloš Banđur ranije je potvrdio da Veće nema ovlašćenja, ali takođe da se neće ni dozvoliti da gradska vlada bude samo "sprovodnik" ka Skupštini grada?

"Preporuka Vlade Srbije u izbornom postupku je samo PREPORUKA, kako samo ime kaže, nije obavezujuća i tu nema ništa sporno", kaže naš sagovornik, poznavalac i tumač Zakona o javnim preduzećima.

U Nišu se podigla velika prašina zbog odugovlačenja Gradskog veća da dostavi predloge Skupštini grada iako je Komisija za izbor direktora završila svoj deo posla još 21. septembra i dostavila rang listu Gradskom veću, a mandat direktorima istekao 2. oktobra. 

"Kriza direktora", odnosno vakum do njihovog postavljenja, može izazavati nesagledive posledice u radu javnih preuzeća, a samim tim i po građane Niša, kažu poznavaci prilika u gradu na Nišavi.

 

 


#   Gradsko veće     Miloš Banđur   Skupština grada Niša   Komisija za izbor direktora
@Milos_Bandjur @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima