Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bankar iz Niša klijentima ukrao pola miliona evra

rssBookmark and Share

27.06.2017. B.Jančković, Blic

Miloš Krivokapić (33), bankar iz Niša, osuđen je na tri i po godine zatvora jer je neovlašćeno s računa klijenata prisvojio 535.105 evra

M.Krivokapić, Foto: FB
M.Krivokapić, Foto: FB

On je tom prvostepenom presudom Višeg suda u Nišu osuđen i za to što se neovlašćeno poslužio novcem koji mu je bio poveren u službi u iznosu od 268.575 evra.

Krivokapić je proglašen krivim da je od avgusta 2010. do januara 2013. počinio produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u sticaju sa produženim krivičnim delom posluga.

Presudom je, osim zatvorske kazne obavezan i da banci vrati novac u dinarskoj protivvrednosti od 56,98 miliona dinara!

Uz to, izrečena mu je i mera zabrane rada u platnom prometu od pet godina koja će se primenjivati po pravosnažnosti presude.

Krivokapić je novac podizao radeći kao referent u filijali tako što je koristio svoju šifru za pristup operativnom sistemu banke i bez pisanog zahteva stranke za razročenje sredstava sačinjavao devizne naloge za isplatu u koje je unosio neistinite podatke da je vlasnik deviznog štednog računa. Zahteve je potpisivao potpisom nalik potpisu oštećenog. Deo novca je zadržavao, a deo trošio na klađenje na internetu.

Krivokapić je na suđenju priznao krivično delo, ali je osporio iznos štete, pravdajući se da se radi o manjoj sumi. Najgore je prošao štediša M. P, kojem je u julu 2011. Krivokapić razročio, a potom podigao sa računa 99.277 evra!

Klijentu S. P. je podigao sa računa 70.915 evra, a N. B. 66.893 evra.

A još sedmoro klijenata koji su imali oročene uloge ostalo je bez štednje u iznosima od 25.000 do 56.843 evra. Među njima je i M. M., kojoj je Krivokapić od 6. januara do 26. februara 2012. podigao sa računa ukupno 43.500 evra, koristeći šifru svoje devojke A. M.

Banka je odmah obeštetila sve štediše, tako da oni nisu pretrpeli štetu.

Bez imovine, živi od 25.000 dinara

Kao olakšavajuće okolnosti uzeto mu je to što je priznao krivično delo, što nije osuđivan, što je u međuvremenu zasnovao porodicu i očekuje rođenje deteta, kao i trenutno loše imovno stanje jer je, kako se navodi, bez imovine i izdržava se od zarade od 20.000 do 25.000 dinara. Kao otežavajuće okolnosti, sud je uzeo činjenicu da je optuženi preduzeo više pojedinačnih radnji izvršenja oba krivična dela, te da visina imovinske koristi iznosi čak 535.105 evra.


#   banke   krađa   viši sud   krivično delo   Miloš Krivokapić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima