Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Priznao: Bankar krao pare od klijenata

rssBookmark and Share

28.01.2016. Blic

Miloš Krivokapić (31) optužen je da je sa računa više klijenata, bez njihovog znanja, podigao i prisvojio oko 550.000 evra, a u međuvremenu pred Višim sudom u Nišu priznao je krivicu.

Klijenti obeštećeni, Foto: K.kamenov, RAS Srbija
Klijenti obeštećeni, Foto: K.kamenov, RAS Srbija

- Kriv sam za krivična dela koja mi se stavljaju na teret po obema optužnicama, ali osporavam iznos štete. Zbog specifične situacije ne mogu da se izjasnim koji je tačno iznos u pitanju, ali je on mnogo manji od onog koji se navodi u optužnicama - rekao je Krivokapić juče pred sudom.

On je optužen da je počinio dva krivična dela zloupotrebe odgovornog lica kojima je protivpravno stekao oko 550.000 evra, kao i da je počinio krivično delo posluge tako što je ukupno 268.000 evra nezakonito podigao sa računa klijenata AIK banke kako bi se njime poslužio a potom ih vratio na njihove račune. Novac je, kako se sumnja, trošio na klađenje na internetu.

Svi štedni ulozi moraju da budu osigurani. U ovakvim situacijama predviđena je isplata osiguravajućih društava - rekao je advokat optuženog Ognjen Radić.

Zamenica Višeg javnog tužioca Aleksandra Šošević duže od pola sata čitala je dve optužnice u kojima je opisano kako je Krivokapić podizao pare sa računa klijenata od avgusta 2010. do januara 2013. On se tereti da je koristeći se svojom šifrom za pristup bankarskom sistemu podizao oročene devizne štedne uloge u iznosu od 2.000 evra pa do više od 20.000 evra, a potom je priznanice falsifikovao potpisima klijenata i overavao ih svojim pečatom. Devize je prebacivao na svoje račune.

Krivokapić se tereti da je jednom od oštećenih iz Niša uzeo 110.000 evra sa oročene štednje, u nekoliko navrata, za manje od mesec dana. Drugi je štediša, iz nekoliko puta, ostao bez 70.915 evra, treći bez skoro 57.000 evra... Nakon što je afera otkrivena, banka je obeštetila sve klijente.

Banka se pridružila gonjenju

Zastupnik AIK banke advokat Miroslav Ristić rekao je da se banka pridružuje krivičnom gonjenju Krivokapića i da će se o visini štete izjasniti posle saslušanja veštaka i eventualnih dodatnih veštačenja.

Krivokapićev advokat Ognjen Radić tražio je novo veštačenje tvrdeći da šteta nije pravilno utvrđena.

- Imamo slučaj prenosa štednog uloga sa jednog računa na drugi, pa ponovno pokrivanje tog duga, gde je taj iznos sabran kao iznos štete. Imamo slučaj da se okrivljeni tereti da je prisvojio iznos štednje M. M. a da njoj na računu ne fali ni jedan dinar - rekao je Radić, stavljajući primedbu i na to što je banka navedena kao oštećena u postupku.

Sledeće suđenje zakazano je za 14. mart.


#   AIK banka   krađa   računi   novac   viši sud   suđenje   priznanje   krivično delo   klijenti   Miloš Krivokapić     Aleksandra Šošević   Miroslav Ristić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima