Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bivši niški policajci osuđeni na zatvor zbog zlostavljanja i mučenja

rssBookmark and Share

Niš 26.01.2018. Belami portal, Južna Srbija Info

Milan R. i Dragan R. osuđeni su na osam odnosno pet meseci zatvora zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja jer su 6. juna 2007. godine, kada su bili policajci Policijske ispostave Crveni Krst pretukli tada dvadesetjednogodišnjeg Igora Kragića.

Foto: MUP Srbije arhiva
Foto: MUP Srbije arhiva

Prvostepena odluka doneta je po tužbi koju su u ime pretučenog Nišlije podneli advokati Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS. Oba policajca u međuvremenu su  dobila otkaz i to Dragan 29. juna 2009. godine jer je osuđen zbog nasilja u porodici i ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti, a Milan 30.04.2010. godine kada je protiv njega podneta optužnica zbog nanošenja teških telesnih povreda Kragiću.

Kako se navodi u presudi, policajci su Kragića izveli iz kuće da bi navodno obavili razgovor sa njim. Po dolasku u Policijsku ispostavu Crveni Krst udarili su ga po rukama i glavi više od dvadeset puta, a kada je pokušao da se zaštiti, naredili su mu da drži pisaću mašinu, kako ne bi mogao da se brani dok ga tuku.  Takođe, kako dalje navodi sud, jedan od policajaca ga je udario kolenom u glavu a kada su shvatili da mu je pozlilo, prestali su da ta tuku ali su ga prisiljavali da prizna izvršenje nekog krivičnog dela kako bi ga pustili kući.  Kazali su mu da su ga pretukli jer je navodno ljagao njihovog brata.

U toku postupka Milan i Dragan su negirali da su pretukli Kragića, a ni sektor unutrašnje kontrole MUP –a tada nije ustanovio da su izvršili krivično delo. Međutim, nalazi i mišljenja veštaka, psihologa i psihijatra pokazali su da je Kragić mučen i zlostavljan, a to su potvrdila i trojica svedoka.  U svojoj odluci, Osnovni sud je utvrdio da se radio o najtežem obliku krivičnog dela zlostavljanja i mučenja koje su počinila službena lica u vršenju službe.

Mreža odbora za ljudska prava pozdravila je osuđujuću presudu i naglasila da očekuje da bude potvrđena od strane drugostepenog suda.

Posebno je ohrabrujuća činjenica da je sud direktno primenio član 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i pozvao se na praksu Evropskog Suda za ljudska prava (slučaj Habimi protiv Srbije). Presuda doprinosi smanjenju klime nekažnjivosti u Srbiji i građanima pokazuje da je i pored mnogo problema, pristup pravdi moguć – zaključuje se u saopštenju Mreže odbora za ljudska prava.


#   Niš   zatvor   zlostavljanje   presuda   ljudska prava   Osnovni sud   krivično delo   Milan.R.   Dragan.R.   Igor Kragić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima