Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dačić potvrdio da su ukradeni testovi i iz srpskog jezika

rssBookmark and Share

22.06.2013.

Rešen slučaj krađe testova iz srpskog i matematike?
Uhapšen radnik štamparije Službenog glasnika
Bez odgovornosti rukovodećih iz Ministarstva prosvete i "Službenog glasnika"!?

Dačić potvrdio da su ukradeni testovi i iz srpskog jezika

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je rešen slučaj krađe testova iz srpskog jezika i matematike za maturante osnovne škole i ustanovljeno je da je radnik u štampariji Službenog glasnika Srbije sa inicijalima J.M. u periodu od 5. do 12. juna iz tog preduzeća izneo originalne testove.

Radnik u štampariji "Službenog glasnika" Z.M. uhapšen je zbog iznošenja kompleta originalnog testa iz srpskog i matematike za polaganje male mature, izjavio je u subotu premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da je osumnjičeni praktično priznao krađu testova koja se smatra krivičnim delom, a vladina komisija radi na utvrđivanji odgovornosti za tu krađu i treba da ustanovi od kada se vrše takve zloupotrebe.

Premijer je dodao da se sumnja da je u tom krivičnom delu bilo više pomagača.

"Istraga će biti nastavljena. Tu ima pomagača, a odluku o tome šta dalje, treba da donese komisija Ministarstva prosvete", rekao je Dačić.

Mala matura neće biti poništena, a Z.M. je priznao da je počinio to krivično delo, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, u pauzi sastanka sa srpskim privrednicima.

Ministarstvo prosvete treba da u narednim danima odluči šta treba učiniti po pitanju novih testiranja za učenike osnovne škole, rekao je Dačić.

On je dodao da je MUP taj slučaj rešio na zahtev Ministarstva prosvete.

 

Iako je došlo do krađe, pomeren je samo test iz matematike, a test iz Srpskog jezika nije poništen. Iz godine u godinu se dešava sve više nepravilnosti prilikom testiranja. Možemo očekivati da se sledeće godine formiraju posebne tezge na pijacama ili šoping molovima?

Neponištavanjem i legalizacijom krađe, po navici, biće oštećeni samo oni koji su učili da budu pošteni. Jer, u Srbiji, sve što nije zabranjeno, biva dozvoljeno.

 

 


#   Ivica Dačić   Mala matura   Ministarstvo prosvete   krivično delo
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima