Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kopali šljunak, iskopali pare

rssBookmark and Share

03.03.2013. Izvor: Novosti

Mućke privatnika na gradilištu koridora 10, na trasi od Pirota do Dimitrovgrada. Optuženi Goran Makragić, Ivan Stamenović, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

Kopali šljunak, iskopali pare
VIŠE tužilaštvo u Pirotu, podiglo je optužnicu protiv Gorana Makragića iz Kruševca i Ivana Stamenovića iz Pirota, zbog zloupotrebe službenog položaja. Ista javna tužba, ali za pomaganje u zloupotrebi, tereti i Zvonka Veselinovića iz Kosovske Mitrovice, kao i Milana Radoičića iz Kraljeva.

Prema navodima tužbe, Makragić i Stamenović su kao vlasnik, direktor i odgovorno lice privatne firme „Mak 037“, iskorišćavajući svoj službeni položaj pribavili protivpravnu imovinsku korist sebi, ali i Veselinoviću i Radoičiću od 26,5 miliona dinara.

- Oni su, na osnovu već ugovorenog posla o isporuci šljunka ogranku „Alpine“ iz Beograda, koja je glavni izvođač radova na trasi Koridora 10, od Pirota do Dimitrovgrada, bez odgovarajućih saglasnosti Ministarstva rudarstva i prirodnih resursa, kao i bez plaćanja naknade lokalnim vlastima, kopali šljunak i isporučivali ga neimarima na trasi nove saobraćajnice - navodi se u javnoj tužbi. - Prema prethodnom dogovoru, novac za početak radova, tačnije za eksploataciju šljunka, kamione, kao i mehanizaciju obezbedili su im Veselinović i Radoičić. Parcele sa kojih je eksploatisan šljunak su, inače uredno kupili od njihovih vlasnika i isplatili ih.

Reč je, kako se ukazuje, uglavnom o njivama u priobalju Nišave, koje su pravi reviri kvalitetnog šljunka i peska. Istraga je ustanovila da je na ovaj način iskopano i predato 204.000 kubika šljunka, u vednosti od 57,8 miliona dinara, koliko je i fakturisano beogradskom ogranku „Alpine“.

KOMPENZACIJA

DOSAD je, za ispostavljenu fakturu naplaćeno 22,3 miliona dinara, kompenzacijom za gorivo ili uplatama na račun kruševačke firme. Šteta koja je nastala na osnovu toga, što nije plaćena prenamena parcela je dodatnih 3,8 miliona dinara. Za ovu sumu je direktno uskraćena Republika, ali i Opština.


#   Više tužilaštvo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima