Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 25 žena

rssBookmark and Share

26.11.2012. Izvor: Agencija Tanjug

U Srbiji je u toku ove godine ubijeno 25 žena, ali ohrabruje činjenica da se sve više onih koje su žrtve odlučuje da govori i prijavi kako nasilje, tako i diskriminaciju sa kojom se suočava, rekle su sagovornice Tanjuga povodom Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama.

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 25 žena
-Ove godine ubijeno je 25 žena u porodičnom nasilju, a prema istraživanjima sprovedenim na osnovu priča samih žrtava nasilja, još 42 žene izgubile bi život da se nisu sklonile u sigurne kuće, rekla je koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

Ukazujući da je cilj sigurnih kuća da se žena skloni iz nasilja, ona je podsetila da su u Beogradu otvorene tri sigurne kuće u kojima trenutno boravi 34 žena, što je manje nego obično.

Prema njenim rečima, od maja do oktobra u sigurnim kućama u Beogradu boravilo je više od 60 žena i dece, a sada se taj broj smanjuje.

Stanojevićeva je istakla da žene utočište od nasilja mogu da potraže i u sigurnim kućama u Kragujevcu, Nišu, Smederevu, Pančevu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Somboru, ali i u stanovima u Šapcu i Valjevu.

Ona je navela da žene u sigurnoj kući dobijaju, pored krova nad glavom i hrane, psihološku podršku, ali i psihoterapeutsku i advokatsku pomoć.

-Važno je da žena koja je žrtva nasilja godinama iz te situacije izađe osnažena, ojačana i svesna svojih kvaliteta i mogućnosti. Tek onda će njen život dobiti sasvim drugi smisao, rekla je Stanojevićeva i dodala da žene koje godinama trpe nasilje imaju nizak nivo samopoštovanja zato što ih je neko godinama ubeđivao da nisu sposobne, da ne vrede i ne mogu ništa.


#   žene   Vesna Stanojević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima