Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pisac Ćirić traži izuzeće sudije

rssBookmark and Share

11.12.2015. Z.M. Danas

U Osnovnom sudu u Nišu juče je treći put odloženo suđenje savremenom srpskom književniku Zoranu Ćiriću, alijas Magičnom Ćiri, optuženom da je slanjem sms-poruka ugrozio sigurnost niškog gradonačelnika Zorana Perišića, koji je i član Predsedništva SNS-a.

Pisac Ćirić traži izuzeće sudije

Suđenje je odloženo na neodređeno vreme jer su Ćirićevi branioci zahtevali izuzeće sudinice Ane Vukojčić zbog sumnje u njenu nepristrasnost. Ona je prethodno odbila zahtev branilaca za odlaganje suđenja zbog toga što im je odluka Višeg suda povodom Ćirićeve žalbe uručena neposredno pred početak glavnog pretresa, a "po zakonu im je morala biti dostavljena najmanje osam dana pred iznošenje odbrane".

Sudinica Vukojčić je ocenila da je takav zahtev sračunat na odugovlačenje postupka, dok su Ćirićevi branioci zaključili da je dostavljanjem odluke Višeg suda sa takvim zakašnjenjem "povreda prava na pravično suđenje, koje garantuju Evropska povelja, Ustav Srbije i zakoni". Viši sud je, inače, u toj odluci odbio kao neosnovan Ćirićev zahtev da se iz spisa predmeta izuzmu sms-poruke zbog toga što su "pribavljene na zakonom nedozvoljen način".

Optužni predlog, koji je osnovno javno tužilaštvo podiglo po službenoj dužnosti, tereti Ćirića da je 5. decembra 2013. poslao sms-poruke sa pretnjama Perišiću na telefone funkcionera Čorbića, Mileta Ilića (SPS), Igora Novakovića (SPS) i Branislava Jovanovića (URS), u kojima je pored ostalog naveo da će Perišića "ubiti", te da će on biti "živ raskomadan", a "njegova deca mrtva" i njegovo "seme zatrto".

Književnik je u istrazi naveo da nikome nije pretio, već je reč o "umetničkom performansu zatvorenog tipa po metodu Marsela Dišana "sa ciljem da proveri kako političari reaguju u vanrednim situacijama, kako bi to iskoristio za romane anarhističkog sadržaja na kojima radi". Perišić je, pak, naveo da ovakve poruke nipošto ne mogu biti umetnički performans, te da se pridružio gonjenju ne zbog toga što se "uplašio ne za svoju, već za bezbednost svoje dece".


#   Zoran Ćirić   Mile Ilić   Zoran Perišić   Igor Novaković   Branislav Jovanović   viši sud   Osnovno javno tužilaštvo   suđenje   sudije   izuzeće   Osnovni sud   svedoci  
@ProfdrPerisic @redinmind @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima