Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prelaz Preševo: Bračni par pokušao da sakrije devize u najlon kesi

rssBookmark and Share

Preševo 27.02.2024. Južna Srbija Info

Carinski službenici su 27. februara 2024. godine na izlazu graničnog prelaza Preševo, u saradnji sa policijom, otkrili 43.000 evra koje bračni par tranzitnih putnika nije prijavio na ulasku u zemlju.

Foto: Uprava carina
Foto: Uprava carina

Neprijavljene devize su otkrivene oko 2 časa posle ponoći na izlazu iz zemlje, kada je na red za redovnu kontrolu pristigao "BMW" strane registracije, kojim su supružnici putovali iz Nemačke ka Turskoj. 

3

Na pitanje službenika carine da li imaju nešto da prijave carinskoj kontroli oboje su odgovorili odrično. 

Detaljnim pregledom je utvrđeno da je vozač u unutrašnji džep prsluka stavio najlon kesu sa 40.000 evra u apoenima od po 200 evra, dok je još 3.000 evra pronađeno u neseseru njegove supruge.   

4

Kako svaki putnik koji prelazi granicu ima pravo da kod sebe ima iznos od 10.000 evra koji nije u obavezi da prijavi, vozaču i njegovoj saputnici je odmah vraćena dozvoljena suma, dok je ostatak zadržan do okončanja prekršajnog postupka. 

1

Podsećamo tranzitne putnike, koji kroz Srbiju samo prolaze do svog krajnjeg odredišta, da je unos deviza u Srbiju slobodan, ali da svaka suma iznad 10.000 evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti) mora biti prijavljena. 

Kada prijavite novac na ulasku u zemlju, dobijate potvrdu o prijavljenom iznosu sa kojom bez ikakvog zadržavanja možete da izađete iz zemlje na nekom drugom prelazu.  

6

Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je potrebno popuniti dostupan je kako na svakom graničnom prelazu, tako i na sajtu Uprave carina.


#   Preševo   carina   Granični prelaz   devize
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima