Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Slučaj Anice Mitić: Terali je da piše nameštene prijave

rssBookmark and Share

Doljevac 12.10.2015. Miša Ristović

Izveštaj službe unutrašnje kontrole MUP o samoubistvu niške inspektorke. U dokumentu SUK stoji da su šefovi naložili Anici Mitić (32) da optuži sina zamenika tužioca, što je ona odbila.

Slučaj Anice Mitić: Terali je da piše nameštene prijave

Služba unutrašnje kontrole MUP Srbije, u izveštaju o smrti niške inspektorke Anice Mitić (32), tvrdi da ona nije digla ruku na sebe zbog mobinga, ali da je trpela pritisak svojih pretpostavljenih, koji su joj čak nalagali da piše nameštene krivične prijave, saznaju "Novosti".

Izveštaj SUK temeljio se na navodima iz Aničinog oproštajnog pisma, ali i iskazima njene porodice datim u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Ovo telo je, dakle, konstatovalo i da je bilo propusta i zloupotreba u slučaju 23-godišnjeg mladića, sina zamenika Višeg javnog tužioca u Nišu, a u koji je bila umešana i pokojna inspektorka!

Ovo otkriće ponovo je aktuelizovalo policijsku aferu sa nameštenom krivičnom prijavom nevinoj osobi, koja je dosad skrivana od javnosti.

U iskazu datom u Višem javnom tužilaštvu, porodica pokojne Anice Mitić je navela i da je ona od svojih šefova telefonom svojevremeno dobila nalog da prati jednog pripadnika BIA! Ukazali su da je odbila ovaj "zadatak", uz tvrdnje da to nije njen posao. U izvešatju SUK se navodi da su Aničini šefovi negirali ovakve tvrdnje porodice inspektorke.

Naime, Anica Mitić je, kako stoji u izveštaju, juna prošle godine, odbila nalog svojih šefova da napiše rešenje o policijskom zadržavanju ovog mladića i podnese krivičnu prijavu. I to zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.

Kako su u iskazu u VJT precizirali članovi Aničine porodice, ona nije htela da posluša nadređene, jer je smatrala da nema osnova za bilo kakvo procesuiranje tužiočevog sina. Čak joj je, kako su ukazali njeni roditelji, Dejan Anđelković, tadašnji načelnik UKP u Nišu, rekao da je podnošenje krivične prijave protiv tog mladića "viši interes"!

Prijava je, posle odbijanja Anice, ipak napisana u Odeljenju za suzbijanje narkomanije niške policije. Potom je, zbog sukoba nadležnosti, ta prijava iz niške Palate pravde poslata Apelacionom tužilaštvu, koje je istu na razmatranje prosledilo VJT u Pirotu. A septembra prošle godine, krivična prijava protiv tužiočevog sina je - odbačena.

Zgrada policijske uprave u Nišu

U međuvremenu, Apelaciono tužilaštvo je od SUK zatražilo da ispita zakonitost policijskog postupka sa sinom tužioca. Služba unutrašnje kontrole je 21. novembra prošle godine sačinila zapisnik u kome je konstatovano da je "došlo do propusta u radu Dejana Jovanovića, šefa, i Marka Ristića, inspektora Odeljenja za suzbijanje narkomanije, kao i Dejana Anđelkovića, šefa UKP u Nišu. A načelniku Policijske uprave u Nišu Srđanu Grekuloviću je predloženo da protiv njih preduzme mere iz svoje nadležnosti.

U oproštajnom pismu, Anica Mitić je pored navoda o nezadovoljstvu privatnim životom, neuzvraćenoj ljubavi i upadanju u depresiju, optužila dvojicu nadređenih, Dejana Jovanovića i Dejana Anđelkovića, da su je šikanirali. Ispektorka za narkotike niške policije je 15. jula bez znakova života pronađena u blizini groblja u Doljevcu, a pored nje je zatečen službeni pištolj, iz koga je u sebe ispalila smrtonosni hitac.

Podsetimo, sin zamenika VJT u Nišu našao se na meti policajaca i inspektora Odeljenja za suzbijanje narkomanije, posle njihove intervencije u stanu koji je kao podstanar delio sa cimerom.

- Mladić je sve vreme bio u svojoj sobi sa devojkom, dok je njegov cimer bio u drugoj prostoriji sa drugovima - navodi izvor "Novosti". - Njih tužiočev sin nije ni poznavao. Posle galame u stanu, oni su izašali napolje, došli su i policajci, kojima mladići nisu hteli da kažu u kom stanu su boravili.

Kada su policajci uspeli da pronađu stan, na vratima ih je sačekao tužiočev sin. Potom su inspektori za narkomaniju, navodno, na stolu u prostoriji gde je cimer sina tužioca boravio sa dugovima pronašli tragove praha marihuane...

A posle saznanja da je mladić sin zamenika Višeg javnog tužioca, od ispektorke Anice Mitić je zatraženo da ga krivično procesuira...

www.novosti.rs


#   Doljevac   samoubistvo   krivična prijava   inspektori   Dejan Jovanović   Anica Mitić   Dejan Anđelković   krivične prijave   krivično delo   Ana Jovanović   Ana Anđelković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima