Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sudovi greše, ali prolaze bez kazne: Slučaj Žarković

rssBookmark and Share

Lebane 12.10.2015. Blic

Ustavni sud je učinio veoma retku stvar i poništio pravosnažnu presudu kojom je odbijeno da se dodeli odšteta porodici nastradalog vojnika Radomana Žarkovića.

Otac Blagoje nikad nije verovao da mu se sin ubio
Otac Blagoje nikad nije verovao da mu se sin ubio

- Apelacioni sud u Nišu dao je manjkavo i šturo obrazloženje osporene presude, koje ne zadovoljava standard pravičnog suđenja - navodi se u odluci Ustavnog suda Srbije. Na osnovu odluke Ustavnog suda od 10. juna, Apelacioni sud u Nišu doneo je novu pravosnažnu presudu, koju je pre nekoliko dana dostavio zastupnicima porodice Žarkovića.

Sud u Nišu odbio je da da odštetu porodici za smrt sina vojnika

Ustavni sud je utvrdio da je Apelacioni sud u Nišu napravio propust kada nije objasnio sopstveni zaključak da nema razloga za odštetu i da nema odgovornosti vojske i pored toga što su zbog smrti Radomana Žarkovića izrečene disciplinske kazne njegovim starešinama.

- U predmetu odštete porodici Žarković, Apelacioni sud u Nišu nije preduzimao baš ništa četiri meseca. Obično odmah po dostavi odluke Ustavnog suda kojim se poništava presuda nadležni sud donosi novu odluku po žalbi. Ovde je u pitanju ignorisanje odluke Ustavnog suda. Krajnje je vreme da neko od sudija bude kažnjen zbog takvog nepostupanja, ali i zbog donošenja nezakonite presude, koju je poništio Ustavni sud - kaže za „Blic“ advokat Predrag Savić, zastupnik porodice Žarković.

Poništenu presudu kojom je odbijeno da se dodeli odšteta ocu nastradalog vojnika Blagoju Žarkoviću i braći Milanu i Bojanu, Apelacioni sud u Nišu doneo je još 28. marta 2012. godine. Sada je na osnovu odluke Ustavnog suda, Apelacioni sud doneo novu pravosnažnu presudu, kojom je odbijena žalba države Srbije i Ministarstva odbrane na odluku Osnovnog suda u Leskovcu da se dodeli odšteta ocu i dvojici braće nastradalog Žarkovića.

- Ne postoji cena koja može da nadoknadi gubitak mog brata. Ne znam zašto država nije drugačije postupila. Dozvolila je ovo desetogodišnje maltretiranje od njegove pogibije. To je tortura i pakao koji ne prestaje još od smrti mog brata - kaže za „Blic“ Bojan Žarković.

Smrt na devojkinom kamenu

Radoman Žarković je izgubio život 30. juna 2005. na osmatračnici „Devojkin kamen“ u Kopnenoj zoni bezbednosti u opštini Lebane. Na odsluženje vojnog roka, nastradali mladić došao je četiri meseca ranije. Prema rezultatima istrage, u pitanju je samoubistvo, ali nikada do kraja nisu istražene prijave o navođenju na samoubistvo. Posle tragedije, neke starešine Žarkovića su smenjene i disciplinski kažnjene.


#   Lebane   sud   samoubistvo   apelacioni sud   Ustavni sud   Predrag Savić   Kopnena zona bezbednosti   Radoman Žarković   Blagoje Žarković   8. mart
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima