Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Niškom i topličkom kraju 1.800 registrovanih zavisnika od narkotika

rssBookmark and Share

Niš 28.06.2015. Akter,Beta, Južna Srbija Info

Na području Nišavskog i Topličkog okruga registrovano je 1.800 zavisnika od narkotika, ali direktor Instituta za javno zdravlje Branislav Tiodorović izjavio je da je ovaj broj samo "vrh ledenog brega" i da je ima mnogo više zavisnika, njih oko 3.000 prema nekim procenama

Foto: hemikalije.blogspot.com
Foto: hemikalije.blogspot.com

"Registracija se obavlja ukoliko osoba zavisna od narkotika dođe u sukob sa zakonom. Sigurno ima i onih koji nisu došli u sukob sa zakonom, mada je upotreba narkotika uvek povezana sa kriminalom", rekao je Tiodorović povodom Svetskog dana borbe protiv droge koji je u Nišu obeležen akcijom "Škole bez droge – sigurno mesto za đake".

Tiodorović je kazao da porodica, obrazovne ustanove i zdravstvene ustanove predstavljaju jedinstveni sistem borbe protiv droge.

"Borba sa narkomanijom počinje u porodici, a najvažnije mesto zauzima škola. U ovoj ustanovi učenici treba da steknu ne samo znanja i veštine za koje se školuju već i da nauče kako da se odbrane od pošasti kakva je narkomanija", rekao je dr Tiodorović.

On je dodao da nema razloga za strah da bi narkomanija u našoj zemlji mogla da prevlada, kako je to u nekim drugim zemljama, ali i da je sada je trenutak za veoma ozbiljan odnos prema ovom problemu.

Program "Škola bez droge-sigurno mesto za đake" koji se u Srbiji realizuje već deset godina, u Obrenovićevoj ulici u Nišu danas je okupio veći broj javnih ličnosti i lokalnih muzičkih grupa. Svi oni poslali su poruku mladima da treba da sačuvaju svoje zdravlje i uključe se u borbu protiv narkomanije u školskim klupama.

Akciju "Škola bez droge-sigurno mesto za đake" organizovali su Udruženje menadžera primarne zdravstvene zaštite i Institut za javno zdravlje Niš uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti, grada Niša, NLB banke i kompanije "Don Don".

Komentara: 0


#   Niš   droga   Toplički okrug   Nišavski okrug   Institut za javno zdravlje   Branislav Tiodorović   Zavod za javno zdravlje   Don Don   zavisnici   registar
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima