Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I Kulina čeka novu vladu

rssBookmark and Share

Kulina 03.06.2008. Toma Todorović, politika.co.yu

I Kulina čeka novu vladu
Broj štićenika smanjen, predstoji reorganizacija specijalne ustanove za decu i omladinu ometenu u razvoju na Malom Jastrepcu

Uveliko je proleće i na padinama Malog Jastrepca, odavno je sve ozelenelo. Stigli su konačno i topliji dani što štićenicima Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Kulini kod Aleksinca pruža mogućnost da veliki deo svog vremena provode u prelepo uređenom dvorištu. Program njihove zaštite i nege sprovodi se u potpunosti, a stručnjaci – vaspitači i medicinsko osoblje koji su neprestano sa štićenicima – nastoje da olakšaju život onima koje je sudbina onemogućila da budu kao i svi ostali.

U domu u Kulini je 250 zaposlenih – od lekara, preko vaspitača do radnih terapeuta, negovateljica, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja. Briga o štićenicima, danonoćna je.

Posle pokušaja prošle jeseni da se napravi afera velikih razmera, koja je nakratko uzdrmala srpsku i delom širu evropsku i svetsku javnost, život štićenika i briga o njima u Kulini, uverili smo se, nastavljaju se kao da se to nikada nije dogodilo.

Da podsetimo:organizacija za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju je u novembru prošle godine svetskoj javnosti predstavila izveštaj pod nazivom „Mučenje kao lečenje”, koji je nastao nakon četiri godine istraživanja u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji ukojima se leči više od 17.200 dece i odraslih.U izveštaju se navodi da su deca i odrasli koji se leče u našim ustanovama socijalne zaštite fiksirani za krevete i ponekad godinama onemogućeni da izađu iz postelje.

Direktor doma, Dragoljub Marković za „Politiku” kaže:

– Ovih dana manje je štićenika u domu nego krajem prošle jeseni kada su pojedine međunarodne organizacije pokušale da ovu našu, kao i još neke ustanove u Srbiji predstave kao mesta torture i mučenja dece. Broj onih koji su u Kulini zbrinuti je smanjen, jer je pedesetoro dece iz naše ustanove poslednjih meseci prebačeno u druge – desetak u „Kolevku” u Subotici, a ostali u Beograd, u „Zvečansku”. Celokupna transformacija i reorganizacija naše, kao i drugih sličnih ustanova u Srbiji, realizuje se postepeno i verujemo da će sve teći po planu i biti nastavljeno i posle formiranja nove vlade Srbije.

Nedavno je, ističe Marković, u Kulini boravila ekipa sanitarnih inspektora iz Niša, koja je pregledala celu ustanovu i visoko ocenila stanje u domu. I ovaj inspekcijski pregled i stalni nadzor nad ustanovom potvrdili su dobre uslove u kojim žive štićenici doma. U poslednje tri godine učinjeno je mnogo na stvaranju najmodernijih i najsavremenijih uslova i povoljnosti za decu i omladinu ometenu u razvoju.

– Naš dom je kao najbolja bolnica i prihvatilište sa svim potrebnim sadržajima: paviljonima, radnim prostorijama, salonima, trpezarijama i kuhinjama, toaletima i kupatilima i neprestano se vodi kampanja za obezbeđivanje boljeg i kvalitetnog života naših štićenika. Kako je pre godinu dana planirano da se broj onih koji će biti u domu u Kulini smanji do kraja 2010. godine sa 560 (sada ih je 510) na oko 300, biće neophodno utvrditi na pravi način i regulisati model materijalnog obezbeđenja i finansiranja ustanove. Kao što je poznato za nešto više od dve i po godine u Kulini bi trebalo da ostanu samo štićenici stariji od 18 godina – rekao nam je Dragoljub Marković.



#   Kulina   Dragoljub Marković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima