Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I za kuvare potrebne petice!

rssBookmark and Share

01.04.2013. Izvor: Novi magazin

Petice u svedočanstvu i maksimum bodova na maloj maturi i ove godine, sudeći po prethodnim upisima, moraće da imaju đaci koji žele da postanu kuvari, konobari, fizioterapeuti, bankarski službenici...

I za kuvare potrebne petice!

Prethodnih godina je, recimo, u Nišu i Vranju, za medicinske sestre upisano je više od predviđenih 30 učenika, jer je bilo daleko više kandidata vukovaca sa maksimalnim brojem bodova na maloj maturi, pa oni nisu mogli da budu odbijeni.

"Upis u popularne škole i smerove biće sigurno teži ove godine. Ministarstvo smanjuje broj odeljenja po celoj Srbiji, pa će biti manje mesta za oko 7.000 đaka. Pošto će manje odeljenja morati da upišu ne samo one škole koje kubure sa brojem đaka, već i one veoma popularne, poput medicinskih i ekonomskih, konkurencija će sigurno biti žešća. ", rekao je Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Sa druge strane, klasične zanate niko neće. Mnoga trogodišnja zanimanja se gase, jer za njih nema interesovanja. Svake godine na prste se mogu izbrojati đaci koji se školuju za tesare, zidare, krovopokrivače ili keramičare.


#   medicinske sestre
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima