Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kreće direktan voz od Beograda do Kosovske Mitrovice

Bookmark and Share

Beograd 14.01.2017. Južna srbija Info

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić ispratio je danas sa Glavne železničke stanice Beograd prvi voz, koji će nakon 18 godina direktno ići od Beograda do Kosovske Mitrovice.

Foto: Promo
Foto: Promo

Đurić je u izjavi za medije naveo da voz nikako ne može biti prvokacija za Prištinu, s obzirom na to da je ukrašen svetskom kulturnom baštinom koja je na Uneskovoj listi.

Novi ruski dizel motorni voz je ukrašen motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije, rekao je on i dodao da je to produžetak postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice, koja postoji već 10 godina.

On je upozorio na to da bi svako zaustavljanje tog voza na ulasku u Kosovo i Metohiju, što je zatražila kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, predstavljalo kršenje ljudskih prava i slobode kretanja građana.

Đurić je istakao da ne vidi nikakav problem jer kroz centralnu Srbiju mirno prolaze desetine autobusa i drugih prevoznih sredstava albanskih prevoznika sa Kosmeta, koji nemaju nikakvih problema na tom putu.

Voz je, kako je ponovio, prevozno sredstvo koje ide od tačke A do tačke B i treba da poveže ljude i učini da svi budu bliže, a ne da bilo koga deli i odvaja.

On je ukazao na to da je reč o nekoj vrsti pokretne izložbe, koja je delo svetski poznatog autora Andreja Vasiljevića.

Prema njegovim rečima, linija je uspostavljena na zahtev mnogobrojnih građana i studenata koji žele da budu mnogo bolje povezani sa Beogradom, Kragujevcem i drugim mestima u Šumadiji i centralnoj Srbiji, što je primarna uloga voza.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je izrazio očekivanje da će studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici biti među glavnim korisnicima voza.

On je iskazao zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na tome što je omogućilo realizaciju ove ideje, uz napomenu da je reč o savremenom vozu, i prvom koji je u Srbiji u potpunosti opremljen internetom.

Đurić je sa novinarima putovao vozom do Topčidera, na promotivnoj železničkoj vožnji na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica.

Probna linija Beograd – Kosovska Mitrovica, koju je na inicijativu Kancelarije uspostavilo preduzeće „Srbija voz“ a.d., biće aktuelna od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti doneta odluka o tome da li će postati redovna linija. 

Vozovi će polaziti petkom, u 10.40 časova, iz Kosovske Mitrovice, a iz Beograda nedeljom, u 8.30 časova.

Povratna karta od Beograda do Kosovske Mitrovice koštaće oko 1.600 dinara, dok je cena prosečne autobuske povratne karte približno 2.800 dinara.


#   Beograd   Kuršumlija   Železnice Srbije   Kosovska Mitrovica   voz   studenti   Edita Tahiri   Marko Đurić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima