Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kuršumlijski kafići: Živa svirka donosi profit

rssBookmark and Share

04.07.2013. Stefan Radović

Iako je ekonomska kriza istanjila novčanike građana, kad je reč o provodima, građani Kuršumlije spremni su da za slavlje i noćni provod potroše po nekoliko hiljada dinara pa čak i evra pogotovo na ''dobru muziku'' !

Kuršumlijski kafići: Živa svirka donosi profit
Vlasnici kafića utrkuju se ko će dovesti što veću estradnu zvezdu da peva ili napraviti što bolju žurku tokom letnje sezone, kada su đaci na raspustu a grad pun.

I dok kafić Lari Fari koji je sinonim za dobar provd uz uživo muziku organizuje noćne žurke na gradskom bazenu uz nastupe popularnih zvezda granda, u kafe Oskar se organizuju razne pari žurke uz muziku uživo.

Vlasnici Kuršumlijskih kafića s kojima smo razgovarali slažu se s idejom da živa muzika donosi finansijski boljitak kafiću, ali da, s druge strane, profit nije jedini razlog zbog kojeg uvode živu muziku. Svi oni potvrđuju da muzika obogaćuje ponudu i doprinosi promovisanju kafića i stvaranju imidža.

– Muzika je dobra da bi se izgradio imidž lokala. Da li će kafić biti pun, mnogo zavisi i od samog benda, pa ako je neki poznatiji u pitanju, on će sa sobom povući i svoju publiku, što je prednost angažovanja takvih bendova i estradnih ličnosti, Kaže za Južnu Srbiju vlasnik kafića Lari fari Zoran Stošić.

Činjenica je da bi Kuršumlijskim kafićima, kad bi radili duže, pazar bio veći. Živa muzika sa sobom vuče finansijske troškove i izvesnu dozu stresa, ali posle toga sve ipak dođe na svoje mesto. Profit se povećava, lokal postaje popularan, a to sa sobom povlači prepoznatljivo ime objekta kome se ljudi rado vraćaju.

– Potrebno je utvrditi pazar iz prethodnih meseci, pa na osnovu tih mogućnosti učiniti da muzika bude isplativa, pod uslovom da se njena cena i cena rada konobara prilagode prometu gostiju. Akustične svirke koje se zasnivaju na bakšišu, za ugostitelje su jeftinija varijanta, bend je jedna od skupljih, dok je kombinacija akustične muzike i muzike s klavijaturama i vokalom dobar izbor. Stalno se mora kombinovati sa izvođačima, treba pronaći kvalitetne muzičare, jer od njih zavisi 70 odsto pazara – ističe vlasnik jednog kafića moleći da mu ne objavljujemo ime.




On kaže da kada ugovarate živu muziku, morate da mislite na mnoge stvari. Treba, pre svega, platiti honorar muzičarima, tada su veće dnevnice konobarima, dužni ste da imate obezbeđenje, morate da posedujete dovoljno pića na lageru, treba da iznajmite ozvučenje.


#   Zoran Stošić   cena rada
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima