Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Momirović. Niš postaje saobraćajni centar juga Srbije

rssBookmark and Share

Niš 05.05.2022. Južna Srbija Info

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da će Niš za nekoliko godina postati saobraćajni centar juga Srbije i cele Jugoistočne Evrope, navodeći da se u tom gradu najviše vidi ekonomski rast i privlačenje investicija.

Momirović. Niš postaje saobraćajni centar juga Srbije

Momirović je naglasio da je važno da se teretni saobraćaj izmesti iz centra grada jer utiče na kvalitet života građana, ali i ukazao na činjenicu da su projekti koji kasne u realizaciji decenijama pravili određene probleme.

On je objasnio da se tu, pre svega, misli na nelegalno naseljavanje ljudi na potezu izgradnje infrastrukture, zbog čega moramo da im pomognemo na odgovoran način, ne dovodeći u pitanje njihov život i sudbinu.

Ministar je započeo posetu Nišu obilaskom radova na izgradnji petlje Merošina 1, budućeg auto-puta od Niša do Merdara, i tom prilikom naglasio da je primarni cilj da se povežu Kuršumlija i Prokuplje i da se zatim integrišu sa Nišom i centralnom Srbijom.

Prema njegovim rečima, projekat koji je nazvan auto-putem mira ima apsolutni prioritet jer treba da donese mnogo bolju ekonomsku perspektivu za Kuršumliju, Prokuplje, Merošinu i Niš.

Obilasku radova prisustvovali su i gradonačelnici Niša i Prokuplja – Dragana Sotirovski i Milan Aranđelović, direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić i predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović.

Deonica Niš–Pločnik deo je auto-puta E-80 Niš–Merdare, koja preko Prištine povezuje Srbiju sa albanskom obalom. Predstavlja vezu Koridora 10 sa rutom šest (Skoplje–Priština) i rutom 2b (Sarajevo–Podgorica–Vlora).

Cilj projekta jeste bolja regionalna povezanost, povećanje bezbednosti, ušteda u vremenu i u operativnim troškovima putovanja.

Momirović je u Nišu obišao i radove na rekonstrukciji pruge Niš–Brestovac, radove na dogradnji terminalne zgrade i tornja na Aerodromu „Konstantin Veliki“, i posetio 63. padobranskoj brigadi.


#   Niš   Merošina   auto-put   Merdare   Milan Aranđelović   Tomislav Momirović   auto-put mira
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima