Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Neviđeni kriminal“ u gradnji autobuske stanice

rssBookmark and Share

Leskovac 27.09.2010. Autor: Danilo Kocić

U Leskovcu prihvaćena četiri projekta podrške građevinarstvu Srbije - Grad Leskovac je prihvatio učešće u sufinansiranju projekata iz Programa vanredne podrške građevinskoj industriji u Srbiji o čemu je doneta i odluka na prošlonedeljnoj sednici Gradskog veća, a konačan stav trebalo bi da zauzme Gradska skupština na današnjem zasedanju.

„Neviđeni kriminal“ u gradnji autobuske stanice

Leskovac - Grad Leskovac je spreman da u okviru ovog programa aplicira četiri strateška infrastrukturna projekta - komunalno opremanje industrijske zone „Sever - prva faza“, završetak izgradnje treće faze Gradske autobuske stanice, izgradnja solarne elektrane u Leskovcu i izgradnja OŠ „Trajko Stamenković“, istureno odeljenje u Gornjem Stopanju. Ukupna vrednost učešća grada je 25 miliona dinara - kaže Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić ističe da je cilj lokalne samouprave da potpuno stavi u funkciju Gradsku autobusku stanicu i da se liši određenih problema.

- Zainteresovani za kupovinu poslovnog prostora, u okviru treće faze Autobuske stanice, mogu biti uvereni da smo ozbiljni u nameri da završimo taj objekat, da ga uselimo, a vode se pregovori sa pojedinim velikim potencijalnim kupcima, jedan od njih je kompanija PWW - Leskovac, koja je ispoljila interesovanje za kupovinu 500 kvadrata poslovnog prostora - kaže Kocić.

Gradnja autobuske stanice „Legas“ počela je 2004. godine, ali je samo delimično završena, a sumnja se da je pronevereno nekoliko desetine miliona dinara. Tome treba dodati da je proteklih godina promenjeno više izvođača radova i sa sigurnošću se ne može ni govoriti koliko je para uloženo da bi grad na Veternici dobio moderno zdanje.

- Izgradnja treće faze Gradske autobuske stanice predmet je obrade nadležnih državnih institucija, Policijske uprave i Višeg tužilaštva, jer se dešava neviđeni kriminal u gradnji ove već famozne autobuske stanice - precizira gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.

Po prvobitnom ugovoru, treća faza gradnje Autobuske stanice „Legas“ koštala je 90,3 miliona dinara, ali je cena korigovana četiri puta, jer je toliko bilo aneksa ugovora. Prema jednoj od računica, vrednost radova treće faze iznosi oko 130 miliona dinara.

Deo para za gradnju ovog objekta u iznosu od 25 miliona dinara obezbedio je UNDP, a za realizaciju tzv. druge faze gradnje iz budžeta lokalne samouprave investirano je 65 miliona dinara. Veliki problemi su stvoreni kada je trebalo da se realizuje tzv. treća faza, koja je podrazumevala gradnju većeg broja poslovnih objekata, odnosno lokala. Za taj deo programa lokalna samouprava je uzela kredit od 40 miliona dinara, a deo programa finansirali su budući vlasnici poslovnog prostora. Za sada, međutim, nema radova, pa treća faza gradnje ostavlja utisak velikog nemara i graditelja, ali i investitora.

Partijski ključ

U radni odnos na Autobuskoj stanici „Legasa“ niko nije primljen redovnim putem, odnosno posle raspisanog oglasa ili konkursa, već po preporuci predsednika stranaka koji su imali prava da određuju ko će i pod kojim uslovima biti zaposlen u organizaciji čiji je osnivač lokalna samouprava.



#   Leskovac   Slobodan Kocić   kriminal   lokalna samouprava   istureno odeljenje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima