Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš podžava paradu ponosa: Nema razloga za zabranu prajda

rssBookmark and Share

23.09.2013. Autor: M.Mitić

Organizacije civilnog sektora u Nišu dale su danas podršku održavanju parade ponosa u Beogradu narednog vikenda.

Niš podžava paradu ponosa: Nema razloga za zabranu prajda

Posredstvom video mosta predstavnici NVO u Nišu obratili su se kolegama u Beogradu u prisustvu novinara sa obe strane i uputili zahtev državi da učini sve kako parada ne bi bila otkazana kao prethodne dve godine ili kako ne bi doživela sudbinu parade iz 2010. godine.

"Već treću godinu zaredom dajemo podršku paradi ponosa. Upućujemo i poruku državi da je dužna da omogući jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na okupljanje i izražavanje. Ovo je samo jedan od načina na koji će organizacije civilnog društva iz Niša podržati paradu u Beogradu", rekao je za Tanjug Dragan Đorđević, koordinator mreže odbora za ljudska prava u Nišu.

Milan Stefanović iz "Protekte", podsetio je da je nedavno u Beogradu održana fudbalska utakmica Srbija-Hrvatska, ocenjena kao događaj visokog rizika i da je uz angažovanje organa bezbednosti - oko 4.000 policajaca - sve prošlo u najboljem redu.

"U pitanju je politička volja, i mi ne smemo dozvoliti da od volje političara zavisiti ispunjavanje osnovnih ljudskih prava", rekao je Stefanović.

Kao deo podrške održavanju parade ponosa, u Nišu će biti organizovani volonteri koji će naredne subote u Beogradu pomoći u organizaciji, ali i učestvovati u šetnji.


#   volonteri   ljudska prava   Dragan Đorđević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima