Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nova donacija niškom aerodromu

rssBookmark and Share

Niš 29.07.2015.

Aerodrom “Konstantin veliki” u Nišu dobio je na poklon od aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu rendgen uređaj za proveru prtljaga, čime je nastavljena odlična saradnja dve srpske vazdušne luke.

Nova donacija niškom aerodromu

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić najsrdačnije se zahvalio direktorki Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjani Čizmarov i direktoru aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu Saši Vlaisavljeviću na uručenoj donaciji niškom aerodromu “Konstantin Veliki”.

“Našem aerodromu doniran je rendgen uređaj za kontradiverzioni pregled ručnog prtljaga koji će povećati bezbednost aerodroma, ali i doprineti da se procedura pregleda prtljaga odvija bez velikih zastoja i zadržavanja putnika. Zahvalni smo aerodromu Nikola Tesla koji je još jednom pokazao društvenu odgovornost i želju da pomogne razvoj niške vazdušne luke. Zahvaljujući angažovanosti Direktorata civilnog vazduhoplovstva u bliskoj budućnosti očekujemo i instaliranje sistema za satelitsko navođenje aviona što je međunarodni standard u pogledu bezbednosti vazduhoplova. Već je obezbeđen sistem ALS za zemaljsko navođenje aviona koji će uskoro biti instaliran na aerodromu. Takođe želim da istaknem spremnost grada da zajedno sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva konkuriše kod pristupnih fondova EU kako bi se dobila sredstva za nabavku neophodne opreme, ali i modernizaciju aerodromske zgrade”, rekao je gradonačelnik Perišić.

Navedena oprema podrazumeva rendgen uređaj za kontradiverzioni pregled ručnog prtljaga. Važno je naglasiti da je Aerodrom “Konstantin Veliki” Niš i do sada, kad je reč o tehnologiji rada i opremi ove službe, ispunjavao sve neophodne kriterijume po pitanju obezbeđivanja vazdušnog saobraćaja. Međutim, donacijom najsavremenije opreme koja sadrži sofisticirane tehničke sisteme u skladu sa najvišim svetskim vazduhoplovnim standardima iz ove oblasti, niški aerodrom ima mogućnost da u domenu obezbeđivanja dodatno pojača svoje kapacitete, pošto će savremenu opremu pratiti i nova tehnologija rada naših službi.

Konkretno, prednosti novog rendgen uređaja su:

Veća prodornost generatora rendgena – ovo omogućava bolju projekciju slike na monitoru pa je jasnije kakav je sadržaj ručnog prtljaga;
Uređaj poseduje instaliran TIP sistem za arhiviranje projektovanih slika sumnjivih predmeta;
Rad na ovom uređaju ne zahteva ručni pregled prtljaga od strane operatera po principu slučajnog uzorka;
Smanjuje radno opterećenje operatera KD kontrole – samim tim utiče na konstantan kvalitet rada operatera.


#   Niš   donacija   Zoran Perišić   aerodrom   rentgen   aerodrom Konstantin Veliki   Nikola Tesla   aerodrom Nikola Tesla
@ProfdrPerisic @NisAirport @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima