Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novi skandal u vranjskom Zdravstvenom centru

rssBookmark and Share

Vranje 16.05.2011. Izvor: Južne vesti

Ivana Stojanov (28) iz Suvog Dola kod Vranja preminula je 19. aprila na Infektivnoj klinici u Nišu, nakon što joj u vranjskom Zdravstvenom centru, prema tvrdnjama njenog supruga Nebojše, nije ukazana pravovremena i potpuna lekarska pomoć.

Novi skandal u vranjskom Zdravstvenom centru

Iz Ministarstva zdravlja već je poslata inspekcija u Vranje, dok porodica Stojanov najavljuje da će pravdu potražiti na sudu.

Agonija porodice Stojanov, počela je u petak 8.aprila kada se je Ivana javila svojoj lekarki Vojki Pešić, sa simptomima sličnim gripu - temperatura i suvi kašalj. Lekarka joj je rekla da uzima “Panadol” i poslala je kući .

- Ono je bilo ponižavajuće, pa ta lekarka je nije nije poslušala, samo je udaljila od sebe, verovatno zbog straha da ima grip. Vraćamo se kući Ivana ima sve veću temperaturu i ja odlučujem da je u večernjim satima ponovo prevezem do lekara, ovoga puta joj dežurna lekarka prepisuje injekcije koje je trebalo da prima do ponedeljka a onda da se javi svom lekaru – priča kroz suze Nebojša, Ivanin suprug.

I pored terapije Ivana se i dalje nije osećala dobro, gušenja su bivala sve učestalija, a temperatura nikako da padne. Stojanovi su se u subotu popodne ponovo javili lekaru opšte prakse, kaže Nebojša.

- Bio sam očajan. Imala je temperaturu, preko 39. Ponovo nas je primila dežurna lekarka koja nam je tada dala “diklofen”, kako bi umanjila bolove u zglobovima koje je između ostalog imala Ivana. Kad smo došli kući stanje se pogoršalo. Otišli smo u Hitnu pomoć, gde su Ivani dali kiseonik i pokušavali da joj umanje bolove. Par sati joj je bilo bolje, uspela je da zaspi, međutim već negde oko 4 sati ujutru ona ponovo dobija napad gušenja i ponovo je vozim u Hitnu pomoć, gde dobijamo uput za Infektivno i Grudno odeljenje. Odlazimo, vrata zaključana. Uspevamo da dozovemo sestre koje nam kažu da na ovim odeljenjima nema dežurnih lekara i šalju nas na Interno, gde takođe nema dežurnog lekara. Čekali smo ga pola sata da se pojavi. On je Ivanu primio na odeljenje i jednostavno otišao kući. Morali smo da čekamo izvesnu lekarku Ljilju da dođe u prvu smenu i pregleda Ivanu, čije se stanje iz sata u sat pogoršavaolo - kaže Nebojša.

Kada su je lekari pregledali, prema priči njenog supruga i rođaka koji su te noći bili sa njom, Ivana je imala nesnosne bolove u grudima. Odmah je naloženo da se hitano transportuje na Nišku infektivnu kliniku.

- Kada smo stigli u Niš, gde uzgred lekari nisu bili obavešteni o našem dolasku iako je to uobičajena praksa, počinje borba za njen život. Devet dana je bila na aparatima. U jutarnjim satima 19. aprila Ivana je preminula od pneuomonije pluća. Da nije bilo nesposobnih lekara koji danima nisu umeli da uspostave dijagnozu, moja Ivana bi danas bila živa – završava svoju ispovest Nebojša ne skrivajući suze.

Rukovdstvo Zdravstvenog centra u Vranju sprovelo je internu unutrašnju kontrolu, gde su ispitani svi akteri događaja. Ministarstvo zdravlja je reagovalo povodim ovog slučaja i poslalo inspekciju u Vranje i Klinički centar Niš.

- Ako se ustanovi da je bilo propusta, imajući u vidu sve što se dešavalo u prethodnom periodu, verovatno će doći do sankcionisanja određenih ljudi - rekao je Ministar Zoran Stanković novinarima nakon obilaska KBC Zemun i dodao da ne može da govori o detaljima slučaja sve dok se ne završi istraga i inspekcijski nadzor.

On je kazao da su "registrovani svi neželjeni slučajevi" koji su se dogodili u prethodnom periodu i da se izveštaj inspekcije o lečenju Ivane Stojanov očekuje za dva dana kada će biti poznato da li je bilo propusta u pogledu ukazivanja pomoći.

A „registrovanih" slučajeva je bilo poprilično samo u poslednje dve godine. Zdravstveni centar u Vranju potresaju brojne afere. Tačnije ovo je već peti slučaj smrti. Prošle godine u oktobru skokom sa terase internog odeljenja ubio se Staniša Trajković (62) iz Vranja. Prethodno je još jedan pacijent prekratio sebi muke skočivši kroz prozor ORL odeljenja. Na dečijem odeljenju je 7. januara umrla petogodišnja Dijana Marinković, zatim 6. marta u toaletu Hirurškog odeljenja Slobodan Stojanović (21) iz sela Trejak kod Bujanovca izvršio je samoubistvo obesivši se o vodokotlić. Ni za jedan slučaj niko od lekara ili menadžera nije kažnjen, niti je odgovarao.

Direktor Zdravstvenog centra Uroš Trajković rekao je ranije da je u ovom slučaju zasedala tročlana Komisija za unutrašnji stručni nadzor i da nije utvrdila ikakve propuste u lečenju Ivane Stojanov. Poslednju reč će svakao dati Ministarstvo, a suprug preminule Ivane Stojanov kaže da će pravdu potražiti na sudu.

- Obratio sam se najpre policiji i razgovarao sa Slađanom Ristićem, ispektorom za krvne delikte koji mi je obećao da će se slučaj ispitati i da će Tužilaštvo reagovati, ako ima osnova. Ja u svakom slučaju neću odustati jer, angažovaću advokata i dokazaću da su lekari ponašali bahato i neprofesionalno. Nikoga ja ne optužujem za smrt moje supruge, ali sam osećaj da je bilo nade i da su na vreme dijagnostifikovali upalu pluća možda danas bila živa, neda mi mira – priča Stojanov.


#   Vranje   Zdravstveni centar   Uroš Trajković   Klinički centar Niš   Zoran Stanković   Klinički centar   Ministarstvo zdravlja   Ana Marinković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima