Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeleženo pet godina „Sigurne kuće“ u Nišu

rssBookmark and Share

30.08.2016. Grad Niš

Prezentacijom dosadašnjih rezultata i uslovima u kojima funkcioniše u Sigurnoj kući u Nišu obeleženo pet godina postojanja ove ustanove za zaštitu žrtava porodičnog nasilja.

Obeleženo pet godina „Sigurne kuće“ u Nišu

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović,koji je imapo priliku da se na licu mesta uveri u angažovanje zaposlenih u Sigurnoj kući,koja je tokom pet godina od  obične loše uređene zgrade prerasla u dobro organizovanu ustanovu.

Od početka ove godine do danas, pomoć i smeštaj u niškoj Sigurnoj kući zatražile su 43 žene, što je više nego tokom cele prethodne godine. 10% od ukupnog broja žena koje su prošle kroz ovu ustanovu je starije od 60 godina koje trpe nasilje od svoje dece.

Zbog toga će Sigurna kuća u Nišu u saradnji sa nadležnim institucijama pokrenuti edukativne tribine za osnaživanje žena i starih da prijavljuju nasilnike.

Alkoholizam, patološka ljubomora i loša komunikacija neki su od uzroka koji dovode do nasilja u partnerskim odnosima, pokazali su poslednji rezultati istraživanja koje je sprovela Sigurna kuća u Nišu

Žene koje su preživele porodično nasilje ostaju u Sigurnoj kući najviše četiri meseca, a u tom periodu stručni službenici im pružaju pomoć da se osamostale, kako se ne bi vraćale nasilnicima.

Važna poruka za sve koji trpe porodično nasilje jeste da ga prvo prepoznaju i da se ne plaše odluke da ga prijave, odnosno da se odupru.

Potrebno je još raditi na edukaciji mladih, jer su oni ti koji će sutra sklapati brakove i čuvati svoju decu koja mogu da utiču na menjanje pogrešnih stavova o porodičnom nasilju.


#   sigurna kuća   Darko Bulatović   Sonja Šćekić   rođendan
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima