Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od danas do Bugarske auto-putem: Otvorena poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10

rssBookmark and Share

Bela Palanka 09.11.2019. RTS, Južna Srbija Info

Svečano je otvorena poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 kilometara. Time je zaokružena izgradnja čitavog istočnog kraka Koridora 10, od Dimitrovgrada do Niša.

Od danas do Bugarske auto-putem: Otvorena poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10

Otvaranju poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10 prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, premijer Bugarske Bojko Borisov i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon intoniranja himne Srbije, Borisov je rekao da je izgradnjom Koridora 10 pao zid koji je delio Srbiju i Bugarsku, poredeći to sa padom Berlinskog zida, koji se dogodio na današnji dan pre tri decenije.

"Mi imamo luku Varnu, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke. Cela bugarska privreda će koristiti ovaj put u celosti", poručio je Borisov.

Građanima se obratio i Vučić, rekavši da novi putevi koji se otvaraju omogućavaju građanima ne samo da odlaze, već i da se vraćaju u Srbiju. "Deco, ovo je vaša zemlja, vratite se da je načinimo boljom", poručio je Vučić.

Naveo je i da nam je Bugarska bliža nego ikada pre. "Za nekoliko meseci Bugarska će završiti poslednjih 12 kilometara prema Sofiji i onda i do Sofije, Istanbula i Burgasa neće biti nijednog metra da nije auto-put", naveo je Vučić i dodao da se povezujemo i našim gasovodima, kroz "Balkanski tok".

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da se razvija i da se gradi bez prestanka. "Da imamo više posla, radnika, investicija, da možemo da kažemo da smo stvorili uspešnu zemlju", poručio je Vučić.

Izgradnja puta dužine 22,5 kilometara bila je veliki izazov za putare, a otvaranje ove deonice je značajno zbog toga što će vozači od sada zaobilaziti Sićevačku klisuru. 

Istočnim krakom Koridora 10 dužine 86,9 kilometara, od Niša do graničnog prelaza Gradina putovaće se samo pedesetak minuta.

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka procenjuje se na oko 476 miliona evra, a Vučić je uoči otvaranja rekao da su izgradnju Koridora finansirali građani Srbije, posredstvom Evropske investicione banke.

Komentara: 0


#   saobraćaj   Bela Palanka   Aleksandar Vučić   auto-put   koridor 10
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima