Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od petka za ulazak u zemlju nije neophodan negativan pi-si-ar test

rssBookmark and Share

19.05.2020. Južna Srbija Info

Krizni štab će preporučiti Vladi da negativan pi-si-ar test ne bude nephodan za ulazak u zemlju, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Otvaraju se i administrativni prelazi sa Kosmetom.

Preševo - ulaz u Srbiju 19.maj 2020.
Preševo - ulaz u Srbiju 19.maj 2020.

Branislav Tiodorović je rekao da je podatak o 0,64 odsto pozitivnih među testiranima izvanredan i da se nada da će do kraja maja taj broj dostići nulu.

Kako je istakao, to bi bilo veoma poželjno, jer moraju da se vrate život, privreda, ekonomija, ali i da se razmišlja o letu u Srbiji.

Istakao je da negativan test neće biti neophodan za one koji ulaze u Srbiju jer je situacija ocenjena povoljnom i potpuno pod kontrolom.

Tiodorović je rekao da se čak i dva žarišta u Leskovcu i Vranju dobro prate i da današnji rezultati govore da je procenat pozitivnosti u Leskovcu oko 1,07 odsto a u Vranju blizu dva odsto.

Kaže i da se prati situacija u drugim zemljama u regionu i Evropi i da i one preduzimaju slične mere, što će doprineti da privreda može da funkcioniše i da protok robe i ljudi bude normalan.

Tiodorović je rekao da će se i dalje pratiti stanje u radnim organizacijama i da ostaje na snazi mera nošenja maske u zatvorenom prostoru.

Posebna pažnja, istakao je, biće posvećena domovima za stare i bolnicama.

Epidemiolog je naglasio i da će na svim granicama biti deljeno uputstvo građanima kome da se jave u slučaju povišene temperature, bolova u zglobovima i drugih simptoma.

Takođe, rekao je da je važno što će se otvoriti i administrativni prelazi sa Kosovom i Metohijom.

Kada je reč o putovanjima u druge zemlje, Tiodorović je naveo da bi građani trebalo da prate situaciju u Evropi i svetu i da se informišu u Institutu za javno zdravlje. Naveo je da će cena testiranja u Srbiji biti jedinstvena – 6.000 dinara.

Smatra da će skoro sve zemlje u Evropi od 1. juna, a naročito od 15. juna, ukinuti obavezu testiranja za ulazak i dodaje da su neke zemlje to već uradile.

Preporuke i odluke kriznog štaba

Na današnjoj sednici kriznog štaba je analizirana trenutna situacija i prilagođavanje mera sadašnjoj situaciji, navedeno je u saopštenju. Donete su sledeće preporuke i odluke: 

– Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Republiku Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije.

– Krizni štab doneo je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

– Pi-si-ar testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cele Republike Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

– Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za kovid bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U takvim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na koronavirus i tek nakon negativnog rezultata počeće da rade. Klinički centar u Nišu (nova zgrada) počeće sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

– S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu.

– Svi članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena. Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa koronavirusom uspešno i završili.

Vlada na sledećoj sednici usvaja odluku

Vlada će već na sledećoj sednici usvojiti neke odluke kojima će dodatno biti liberalizovan ulazak u Srbiju, rekla je za Pink premijerka Ana Brnabić, a u vezi sa preporukom Kriznog štaba da građanima Srbije i strancima od petka više ne bude potreban pi-si-ar test za ulazak u zemlju.

Zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je za Tanjug da se smanjuje broj zahteva za hospitalizaciju i da se postepeno ustanove koje su prethodnih nedelja bile kovid bolnice vraćaju svojim uobičajenim zdravstvenim aktivnostima.

Prva takva ustanova biće novi Klinički centar u Nišu, koja će već od petka početi sa svojim svakodnevnim zdravstvenim aktivnostima, a od ponedeljka i Ortopedska klinika na Banjici.


#   stranci   Granični prelaz   Branislav Tiodorović   krizni štab   Koronavirus   Darija Kisić Tepavčević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima