Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Odlazak dive: Preminula Milena Dravić

Bookmark and Share

14.10.2018. Južna Srbija Info

Nakon teške bolesti, noćas je u 79. godini u Beogradu, premiula najveća srpska filmska glumica Milena Dravić.

Foto: Dalibor Danilović
Foto: Dalibor Danilović

Milena Dravi, rođena je u Beogradu 5. oktobar 1940. godine, bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica.

Glumila je u preko cto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžićem.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima Kozara, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Sekula se opet ženi, Nije lako sa muškarcima i Zona Zamfirova.

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije Priče iz Nepričave, Vera iz Policajca sa Petlovog brda, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija Pozorište u kući i Lud, zbunjen, normalan.

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz. Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli, zbog toga je često smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Komentara: 0


#   pozorište   glumci   Dragan Nikolić   In memoriam   Zona Zamfirova   Filmski susreti   Pavle Vuisić   5. oktobar   Milena Dravić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima