Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Održan protest niških novinara “Niš ne kleči”

rssBookmark and Share

22.12.2015. Olivera Sašek Radulović, Niške Vesti

Sinoć je ispred zgrade Narodnog pozorišta održan protest novinara Niša pod nazivom „Niš ne kleči“, na kome su novinari osim zatražene smene aktuelnog ministra odbrane Bratislava Gašića.

Održan protest niških novinara “Niš ne kleči”

Novinari su istakli i ponižavajući materijalni položaj, loše uslove za rad i prisustvo cenzure i autocenzure. Na protestu je govorila Zorica Miladinović, novinar lista „Danas“.

U vreme početka protesta „Niš ne kleči“, na kome je zatražena ostavka ministra odbrane Bratislava Gašića zbog neprimerenog i primitivnog obraćanja novinarki televizije B92, u Narodnom pozorištu je počinjao koncert „Čovek i priroda“ koji je organizovalo JKP „Naiussus“. Početna konfuzija, ko je i zbog čega došao ispred pozorišta je brzo nestala, kada je najavljeni koncert počeo.

Neko bi rekao bilo je malo novinara, neko bi rekao da ih je bilo više od očekivanog, u svakom slučaju, primetno je bilo prisustvo novinara koji rade za štampane medije, web portale i radio stanice, a odsustvo onih koji rade u niškim televizijama.

Osim televizije N1, koja je u direktnom uključenju prenela atmosferu sa protesta, gotovo da i nije bilo drugih kamera.

Prisutnim novinarima obratila se Zorica Miladinović, novinar lista „Danas“, koja je istakla da je za stanje u medijima, pre svih kriva vlast, ali da i novinari snose deo krivice, „jer uporno ćute i ne bore se za bolje uslove rada, a rade za ponižavajuče bedne plate„ i dodala:zoka

„Nema dovoljno solidarnosti i zajedništva među novinarima. Zbog toga nemamo kolektivne Ugovore, zbog toga trpimo pritiske i cenzure, zbog toga smo upali u zamku auto cenzure i zbog toga nam se događaju ovakve stvari. Mislim da je vreme da najpre počistimo u sopstvenom dvorištu, a onda da krenemo dalje.“, istakla je Zorica Miladinović.

Protestnom skupu novinara podršku su svojim prisustvom dali Udruženje predsednika Skupština stanara, predstavnici niške Demokratske i Nove stranke, pokreta Levica Srbije, ličnosti iz javnog života grada, poput pisca Dejana Stojiljkovića, kao i građani.

Protesti "Novinari ne kleče", kojima se traži smena aktuelnog ministra odbrane Bratislava Gašića, održani su istovremeno u više gradova u Srbiji, a protest u Nišu obezbeđivala je i policija.


#   Bratislav Gašić   protest   smena   novinari   mediji   Zorica Miladinović   Levica Srbije     Bratislava
@LevicaSrbije @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima