Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Ljubimci na četiri točka” - oldtajmeri u niškoj Tvrđavi

rssBookmark and Share

Niš 17.08.2021. Južna Srbija Info

Više decenija stari “ljubimci na četiri točka” koji više ne mogu da se vide na ulicima a koji su obeležili neko davno vreme i bili gotovo članovi porodica, Nišlije su proteklog vikenda mogle da vide u niškoj Tvrđavi gde su se okupili vlasnici oldtajmera.

"Ljubimci na četiri točka” - oldtajmeri u niškoj Tvrđavi

Vlasnici iz nekoliko gradova u Srbiji ali su tu bili i gosti iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Slovenije. Mnogi nisu mogli da dođu zbog epidemiološke situacije. Pema rečima Nenada Avramovića, potpredsednika Oldtajmer kluba Niš, inače organizatora skupa, u Tvrđavi se nešlo blizu 80 automobila starih više decenija koji svojim izgledom ni malo nisu “odavali svoje godine”. Broj posetioca se ne zna, ali je bilo puno slikanja, raspitivanja, divljenja, uzdaha, molba da se sedne za volan automobla koji je pre pola veka krstario drumovima.

Zanimljivo je da su oldtajmeri najviću pažnju privukli kod mlađih Nišlija koji sve više tragaju za ovakim automobima a ovog puta je u centru pažnje bio crveni volkswagen kombi  čije je popularno ime bilo “split”.

 “Svaki naš gost je izuzetan a posebno su se izdvajali stariji tipovi atomobila  iz volkswagen sveta gde smo imali dva vrlo specifična volkswagena TIP 1 Jedan je iz 1958. a drugi iz 1957.godine. Specifičnost prvog od njih je u tome što te 1958.godine proizveden u ograničenoj seriji  i zovu ga “split”. Ima 23 prozora i to je  nešto što je jako cenjeno ne samo kod nas već i u Evropi i u svetu. Imamo i tu sreću da se jedan nalazi u Nišu, vlasnik je sekretar našeg kluba, i to je niški auto. Registovan je u Nišu, valsnici su bili Aleksinčani, a  najinetresantnije je da je auto svih ovih godina u istoj familiji. Auto samim tim ima posebnu emotivnu vrednost”, objašnjava Nenad Avramović.

Pažnju posetilaca privukao je i vojni džip “vilis” iz 1938.godine i američke je proizvodnje. Vlasnik ga poseduje već 40 godina, a kupio ga je kada mu je imao 21.godinu. 

"Vozilo sam pronašao u Lebanu. Kupio sam ga, dovukao do garaže i počeo da ga sređujem. To nikada ne bude brzo. Radi se malo po malo. Deo po deo, puno delova sam doneo iz Švedske jer ovde nisam mogao da ih pronađem. Sada je prvi put pred očima publike”, kaže vlasnik džipa Dragan Jovanović.

“Džip je radio privatniki koji se prezivao Vilis pa i ime poneo po njemu. Ovaj model je pravljen za lovce, ali kada je počeo Drugi svetski rat tražili su od njega da on pravi iste džipove za vojne potrebe. Kako on nije imao dovoljno kapaciteta za to prouzvodnju je preuzeo “Ford” tako da postoji i njihova verzija ovog džipa.Ali je ovaj onaj prvi, izvorni, i u tome je još veća njegova draž”, priča ponosni vlasnik. Dodaje da je u njegovoj porodici već više od 4 decenije, da nikada neće da ga otuđi i da se nada da će, ako ne njegova deca, onda njegovi unici biti naslednici.

“Ja sam sa njim 40 godina, a on ima 83 godine i ostaćemo zajedno do kraja”, kaže Jovanović dodajući da je to njegova večna ljubav.

Nenad Avramović dodaje da su emocije kod ljubitelja oldtajmera najvažnije. Tu se ne razmišlja o vrednosti, ali o kvalitetu da. Stari automobili kod svojih vlasnika bude sećanja na detinjstvo, na porodične avanture čiji su deo bili i ti automobile, na  bezbrižno vreme koje su provodili u krugu porodice, na duga putovanja.

“To su emocije iz detinjstva. Mi smo sa tim autima živeli, doživeli smo ih, onda smo sa godinama ljubavlju prema njima inficirali i ostale, a posebno mlađe članove porodice, koji boluju od “iste dijagnoze” i to je postala neka vrsta umetnosti. Jednostavno svi ti mladići su se našli u ovom svetu. Dečice se još kao mali igraju automobilima, a igraju se i dan danas, tako da smo svi mi u duši ostali deca”, dodaje Nenad Avramović.

Rukom pokazuje švedski “sab” i kroz smeh dodaje da je to najružniji  auto svih vremena koji je vrlo specifičan. Tu je kadilak iz 1976.godine, švedski Volvo amazon koji je “Volvo” stavio na svetsku kartu proizvođača automobile. 

“Tu je i masa minija. Došla je čitava plejada mladih ljudi sa svojim mini ljubimcima. Svake godine je sve više vlasnika koji dolaze, ali je sve veća i posećenost pa ovo postaje neka vrsta porodičnog okupljanja”, zaključuje Nenad Avramović.

 


#   Niš   Dragan Jovanović   Niška tvrđava   oldtajmeri
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima