Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opremanje novog Kliničkog centra u Nišu, prvi pacijenti na leto

rssBookmark and Share

Niš 30.03.2017. RTS, D. Sotirovski

Počelo je opremanje novog Kliničkog centra u Nišu koji je izgrađen sredstvima kredita Evropske investicione banke. Oko dva i po miliona žitelja juga Srbije, koji usluge mogu da dobiju u toj tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi, imaće na oko 50.000 kvadrata najsavremeniju opremu za dijagnostifikovanje i lečenje raznih bolesti.

Foto: ireport.cnn.co
Foto: ireport.cnn.co

Na sedam nivoa, koji su prilagođeni kretanju osoba sa invaliditetom, nalaziće se Urgentni centar, neurologija, interna i sve hirurške klinike.

Pacijenti na pregled neće dugo čekati. Savremeni aparati, bolja organizacija rada, 17 operacionih sala, poseban blok za transplantaciju i oporavak tek operisanih i više od 600 postelja.

"Prednost ovakvog rada je u tome što će na jednom mestu biti specijalnosti svih hirurških delatnosti i imaćemo mogućnosti konsultacije tokom i nakon izvođenja hirurške intervencije", navodi profesor doktor Goran Stanojević, pomoćnik direktora za hiruršku delatnost.

Takozvanu pametnu zgradu, po svetskim standardima, gradili su Italijani sa više od 30 domaćih podizvođača.

"Sistem omogućava potpunu kontrolu ulaska i izlaska osoblja i pacijenata, monitoring samih pacijenata, kontrolu atmosfere unutar objekta", kaže Dimitar Stefanov, glavni inženjer gradnje.

U novom Kliničkom centru biće mesta i za nove radnike. Za tri godine posao je dobilo više od 300 mladih ljudi, a očekuju se i novi konkursi.

"Sobe su ovde dvokrevetne sa kupatilom, tako da ćemo na ovom prostoru imati mnogo veći broj sestara na jednom mestu nego u staroj zgradi, pa će nam i rad biti mnogo lakši", ističe Mirjana Marinković, glavna sestra Klinike za opštu hirurgiju KC "Niš".

Direktor Kliničkog centra u Nišu, profesor doktor Zoran Radovanović, naglasio je da će novi uslovi rada omogućiti usavršavanje mladih kadrova.

"Najnovije operacione sale će pružiti uslove da se i mladi lekari ovde usavršavaju, da Niš bude centar i za edukaciju i za lečenje pacijenata. Dobili smo nešto što smo čekali celoga veka", napominje Radovanović.

Zgrada novog Kliničkog centra u Nišu završena je za dve i po godine. Prve pacijente primiće na leto, kada bi trebalo da se zna i ko će biti izvođač radova na rekonstrukciji i izgradnji novog Kliničkog centra Srbije u Beogradu, koji će se takođe finansirati iz sredstava Evropske investicione banke.


#   Niš   Klinički centar Niš   Goran Stanojević   Zoran Radovanović   Urgentni centar   oprema   glavna sestra   osoba sa invaliditetom   Ana Marinković
@tigerzoki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima