Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Osudom Parade ponosa do političkih poena

Bookmark and Share

20.08.2011. Autor : JužnaSrbija

Nekoliko domaćih organizacija za ljudska prava je kritikovalo gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa zbog izjave o tome da Srbija ima većih problema od održavanja Parade ponosa.

Osudom Parade ponosa do političkih poena

-Koristeći populističku retoriku, gradonacelnik poredi probleme u društvu, i ignoriše prava LGBT populacije koja se svakodnevno suočava sa diskriminacijom i govorom mržnje, i živi u strahu od nasilja, piše u zajedničkom saopštenju.

Saopštenje su potpisali Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Regionalni centar za manjine, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Te organizacije konstatuju da sve češće diskriminacija i govor mržnje stižu od države i političara koji bi trebalo da štite prava svih u Srbiji.

-Dilasova tvrdnja je zamena teza kojom se implicira da je 'Parada ponosa' problematična sama po sebi, i da država nije dužna da zaštiti gradjane", ocenile su četiri NVO.

Organizacija "Parada ponosa Beograd" osnovana prošle godine, priprema ovogodišnju paradu koja bi trebalo da se održi u septembru u Beogradu .

Lazar Pavlović, predsednik Gej strejt alijanse, ne vidi razlog da se i ove godine parada ne održi:

-Srbija je duboko homofobično društvo i ne može se očekivati od društva da se preko noći menja. S druge strane, država ima svoje zakone i Ustav koje poštuje i u tom smislu obaveza države jeste da omogući mirno održavanje svakog prijavljenog skupa, pa tako i parade ponosa. Država ima dužnost da uradi sve kako bi taj skup protekao mirno i bezbedno,Iyjavio je Pavlović.

Ni okviran datum izbora još nije poznat, a već su sve društvene i državne teme podređene skupljanju predizbornih poena.

Neodgovorne političke izjave kojima se širi homofobija posebno su potresle Mirjanu Karanović, glumicu koja se godinama zalaže za održavanje Prajda, kao što se i tokom devedesetih zalagala za druge političke slobode.


#   ljudska prava   Parada ponosa   Fond za humanitarno pravo   homofobija
@FHPHLC @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima