Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počela obuka za profesionalne upravnike zgrada

rssBookmark and Share

28.05.2017. M.M. Južan Srbija Info

Privredna komora Srbije počela je obuku za polaganje ispita i sticanje licence za profesionalnog upravnika zgrada. Obuka se održava od 25. maja do 9. juna, trajaće sedam dana, 50 školskih časova (6 dana po 7 časova i 1 dan sa 8 časova).

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Privredna komora Srbije, u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, 15. maja  oglasila je prvu obuku za polaganje ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika zgrada. Sve informacije dostupne su na linku  putem koga se vrši i elektronsko prijavljivanje.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada („Sl. glasnik RS“ br. 104/2016), kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da ustanovljava i vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita za profesionalnog upravnika, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju ove delatnosti. PKS je takođe nadležna da organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda i normativa (profesionalne odgovornosti), kao i za izricanje mera za te povrede.

Pravilnik o programu ispita i načinu polaganja, kao i uslovima za sticanje i oduzimanje licence i sadržini registra profesionalnih upravnika primenjuje se od 6. maja 2017. godine. Pravilnikom se uređuju: program ispita, teme i oblasti i način polaganja, zatim, kriterijumi za sticanje i oduzimanje licence za obavljanje poslova profesionalnog upravnika, kao i sadržina registra profesionalnih upravnika, u skladu sa odredbama Zakona.

Fizičko lice, da bi steklo kvalifikaciju profesionalnog upravnika, treba da ima najmanje srednju četvorogodišnju školu, položen ispit i licencu, kao i da bude upisano u registar koji vodi Privredna komora Srbije. U registar profesionalnih upravnika ne može se upisati osuđivano lice  za krivično delo koje ga čini nedostojnim ili nepodobnim za obavljanje poslova profesionalnog upravnika.

Poslovima profesionalnog upravljanja mogu da se bave privredna društva ili preduzetnici (organizator profesionalnog upravljanja), angažovanjem lica koje ispunjava uslove za profesionalnog upravnika.

Organizator profesionalnog upravljanja ima pravo da se bavi poslovima profesionalnog upravljanja ako ima najmanje jedno lice u radnom odnosu na neodređeno  vreme sa punim radnim vremenom, upisano u registar profesionalnih upravnika koji vodi Privredna komora Srbije.

Iz Reginalne privredne komore Niš, pozivaju sva fizička i pravna lica, zainteresovana za obuku za sticanje licence profesionalnog upravnika zgrada, da kontaktiraju Privrednu komoru Srbije - Regionalnu privrednu komoru Niš, maja.djordjevic@pks.rs  i prijave se za učešće u obuci. U skladu sa izraženim interesovanjem, obuke će biti organizovane u junu i julu o.g.

 

Komentara: 0


#   Regionalna privredna komora   obuka   zgrade   Privredna komora   krivično delo   pravna lica   upravnik zgrade
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}