Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počeo "Nišvil" najveći džez festival u jugoistočnoj Evropi

rssBookmark and Share

Niš 12.08.2022. Dejan Tasić RTS

U Nišu je sinoć počeo Nišvil festival, najveći džez festival u jugoistočnoj Evropi. U naredna četiri dana na 15 bina biće održano 250 programa.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Otvaranje 28. Nišvil džez festivala obeležio je nastup Beti Đorđević, koja je dobitnica nagrade za životno delo. To priznanje dodeljuje se od 2006. godine i najvažnije je u našoj džez muzici.

Publiku je oduševio i nastup grupe "Earth and Fire", koja je poznata po fanki hitovima sa kraja sedamdesetih.

„To su sve velika imena zabavne muzike i poznata džez-imena. U toj galeriji likova sam pridodata i ja, to je za mene zaista nešto veliko,  i samo mogu da kažem hvala, hvala, puno hvala", rekla je Beti Đorđević, dobitnica Nagrade za životno delo.

„Ono što u ovoj postavi sviramo je zaista vrlo dobro. Okupio sam najbolje pevače i imamo odlične muzičare u bendu, tako da pesme 'Earth Wind and Fire' zvuče još ubedljivije", kaže Al Mekej iz sasatava "Earth Wind and Fire".

Festival se održava pod sloganom „Još ovaj put" jer organizatori najavljuju mogućnost preseljenja iz Niša zbog smanjenog budžeta.

„Nedostaju malo one džez legende iz top 10 rang lista, ali je zaista sve poskupelo ove godine, praktično nam je budžet 33 odsto manji, a troškovi su 33 odsto veći", izjavio je direktor Festivala Ivan Blagojević.

Večeras nastupa regionalna zvezda Manjifiko, u subotu Nataša Atlas, a festival u nedelju zatvaraju dvostruki dobitnici Gremija američki sastav „Jelou džeket" i sin legendarnog Boba Marlija - Džulijan Marli.


#   Niš   Nišvil   džez   Nišvil 22
@nisville @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima