Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Evropska komisija: Zemlje EU mogu vraćati izbeglice u Srbiju

Bookmark and Share

21.09.2015. Beta, REUTERS/Francois Lenoir

Evropska komisija saopštila je danas da prema sporazumu o readmisiji koji Evropska unija ima sa Srbijom, Mađarska i sve zemlje Unije mogu sa svoje teritorije u Srbiju vraćati imigrante iz trećih zemalja koji ne dobiju azil u Evropskoj uniji.

Evropska komisija: Zemlje EU mogu vraćati izbeglice u Srbiju

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto rekla je da su, kad je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU.

Dačić: Neprihvatljivo da nam vraćaju izbeglice
"Cela Evropska unija ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom", rekla predstavnica za medije u Komisiji.

Ona je navela da članice EU u Srbiju na osnovu toga mogu vraćati i srpske državljane koji ne dobiju azil, a što je povezano i s režimom bez viza za privremena putovanja srpskih državljana u "šengenski prostor" bez granice unutar Unije.

Na pitanje novinara da li Mađarska može vraćati migrante iz Sirije i drugih azijskih i afričkih zemalja u Srbiju, Nataša Berto je precizirala da "ono što je uobičajeno sadržano u takvim sporazumima u readmisiji jeste odredba da mogu biti vraćeni državljani trećih zemalja koji prolaze kroz državu s kojom EU ima sporazum o readmisiji i ta zemlja prihvata njihov povratak, ako prethodno dopusti tim licima da prolaze u tranzitu".


#   EU   Srbija   izbeglice   migranti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima