Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Javna preduzeća povećala plate zbog najave smanjenja plata u javnom sektoru

Bookmark and Share

18.09.2014. Tanjug, B92

Šef poslaničke grupe SNS u parlamentu Zoran Babić izjavio je da su neka javna preduzeća, na najavu smanjenja plata, požurila da podignu plate.

Javna preduzeća povećala plate zbog najave smanjenja plata u javnom sektoru

"Imamo sada, u prethodnim mesecima kada smo najavili da se radi Zakon o platnim razredima i da će biti nekog smanjenja plata u javnom sektoru, da su neki u javnim preduzećima brže-bolje podigli plate za te procente za koje će biti smanjene", rekao je Babić na jagodinskoj televiziji "Palma plus".

Nismo deca, i mi ne radimo sve ovo da bismo nekoga ostavili bez plate, na ovaj način hoćemo da smanjimo troškove, da stabilizujemo javne finansije, da obezbedimo bolji život građana Srbije. Ne treba nam grčki scenario ili bankrot za dve godine, ako bi sada zabili glavu u pesak, istakao je Babić.

On je ocenio da "cela država ima problem sa velikim deficitom, stanje u javnim finansijama je katastrofalno, stanje u javnim finansijama je produkt jedne neodgovorne politike koja je vođena godinama unazad, produkt populističke politike".

"U javnim preduzećima su plate od 2008. do 2012. porasle za 68 odsto a da nije bilo nikakvog privrednog rasta, troškovi su namirivani zaduživnjem, i to jako skupim zaduživanjem", rekao je Babić. On je dodao i da su penzije podignute za 72 odsto "a opet zbog političkih igranki i dobijanja poena, dobijanja izbora i formiranja nekih vlada".

"Nama sledi rez, sledi smanjenje troškova, i prvo smo počeli od Vlade, Skupštine od političara, državne uprave. Da li će to biti dovoljno, nisam siguran", naveo je Babić i dodao: "Žestoko se borimo da se ovi problemi ne preliju na plate i penzije, upotrebićemo sve moguće mere da smanjenje bude minimalno."


#   javna preduzeća   plate   deficit   Zoran Babić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima