Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS: Nerealni izveštaji o rastu industrijske proizvodnje

rssBookmark and Share

Niš 21.11.2015. Gradski odbor DS Niš

Demokratska stranka je na konferenciji za medije, održanoj 19.11.2015. godine i prostorijama gradskog odbora, imala dve teme.

DS: Nerealni izveštaji o rastu industrijske proizvodnje

O padu industrijske proizvodnje u Nišu govorio je Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu, a o aktuelnim dešavanjima u Skupštini Grada govorio je Vladimir Domazet, predsednik Političkog saveta Gradskog odbora DS u Nišu i član Glavnog odbora DS-a.

„Saopštenje koje je izdala Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine o rastu industrijske proizvodnje u Nišu, predstavlja još jedan primer zloupotrebe i kršenja svih normi, ali i pokušaj obmanjivanja građana Niša.

Zar vlast u Nišu zaista ume samo da prepisuje, kako tuđe, tako sada i svoje izveštaje?

Zar ne uviđa da je samo letimičan pogled u dokumente koje obznanjuje, dovoljan da i laik zaključi da su izveštaji prosto prepisani i predstavljeni kao aktuelni?

Dovoljno je samo delimično uporediti podatke nerealnih izveštaja za period april-jun 2015 sa podacima za septembar 2015 i odmah se može videti da su podaci identični u oba izveštaja što pokazuje da je izveštaj za septembar prepisan izveštaj iz prethodnog perioda.

Ovakvim izveštajima, kojima se želi prikriti katastrofalno stanje u industrijskoj proizvodnji u Nišu, kada znamo da osim nekoliko privatnih firmi koje se bore za svoj opstanak i kojima treba odati priznanje da to još uvek i uspevaju u ovakvim okolnostima, i nema drugih proizvodnih firmi, postavlja se pitanje da li je nadležna Uprava radila u skladu sa pravilima struke ili je radila po nalogu nesposobnog rukovodstva grada?

O kakvom industrijskom rastu se može govoriti kada je prema zvaničnom izveštaju Nacionalne službe za zapošljavanje za septembar samo u tom mesecu 2.299 novoprijavljenih lica od čega je 1.054 žena?

Dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe i videćemo da je Niš svakim danom u sve težoj situaciji a neko pokušava da nas ubedi da nam je sve bolje i bolje.
Da li razloge za propast grada treba tražiti i u nesposobnosti rukovodstva grada da za četiri godine donesu planove razvoja i druge urbanističke planove?

Četiri godine oni to ne donose i pitamo da li je i za to kriva prethodna vlast?

Demokratska stranka predlaže da rukovodstvo grada oličeno u predstavnicima SNS prestane sa prepucavanjima i optužbama da su svi drugi osim njih krivi što su za četiri godine uspeli da upropaste sve što je decenijama pre njih stvarano u ovom gradu, i da najzad učine nešto kako bi makar malo popravili loše stanje za koje su sami odgovorni.

Neophodno je da se Slobodna zona Jug, koju su ugasili, ponovo aktivira kako bi se stvorili dodatni, povoljniji uslovi za dolazak novih investitora i otvaranje novih radnih mesta i realno i stvarno povećanje industrijske proizvodnje.

Potrebno je osposobiti i Biznis inkubator centar i omogućiti otvaranje, rast i razvoj malih firmi.

Potrebno je da svojim autoritetom i ugledom, ukoliko ga uopšte i imaju u SNS i kod onih koji o tome odlučuju, zahtevaju da republička vlast posveti više pažnje Nišu i uopšte južnoj Srbiji, jer i ovde je deo Srbije i nije Srbija samo Beograd.

Sramota je da resorni ministar u Nišu kaže da republička Vlada neće finansirati Tehnološki park koji treba da bude okosnica razvoja, i koji treba da omogući da mladi, pametni i sposobni ljudi koji se školuju na fakultetima Univrziteta u Nišu, mogu svoje znanje da na najbolji način stave u funkciju razvoja privrede, grada, regiona.

Demokratska stranka je svojim Programom “Niš zaslužuje bolje” pripremila i predložila niz mera koje imaju za cilj povećanje industrijske proizvodnje i rast i razvoj privrede u Nišu uopšte pa i same Srbije.

Vreme je za promene, JER NIŠ ZASLUŽUJE BOLjE“ – izjavio je Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu.

„Isti oni protiv kojih je Demokratska stranka na jučerašnji dan pre 19 godina i započela političku borbu, zbog manipulacija i medijskog mraka, jučerasnjom sednicom Skupštine grada Niša su pokazali da se nimalo nisu promenili iako se stalno trude da se tako predstave. Čak naprotiv spremni su da ponovo vrate Srbiju i Niš u 90 godine, u vreme cenzure i medijskog mraka, kako bi mogli da rade šta hoće, ne pitajući građane da li su oni za to. Lokalna vlast u Nišu je svoju nesposobnost htela da sakrije neemitovanjem direktnog prenosa sednice Skupštine grada i odlaganjem usvajanja dokumenata baš za tu sednicu, jer nije normalno da se programi rada ustanova za 2015 godinu usvajaju u novembru 2015 godine niti da se treći rebalans budžeta usvaja daleko od očiju građana. Demokratska stranka se najoštrije protivi ovakvim mutnim radnjama i zahteva da nesposobna gradska vlast pod hitno položi račune pred građanima i građankama Niša.

Ono što gradska vlast radi u Skupštini grada onemogućavanjem prenosa sednica, je pokušaj da se građani liše prava da prate prenose, da se koristi odsustvo prenosa, da se za nepunih dva sata pređe 20, 30 tačaka, bez prisustva opozicionih odbornika, da se usvajaju planovi razvoja javnih preduzeća za ovu godinu, sada krajem novembra, umesto za sledeću 2016. godinu.

Očigledno je da ova gradska vlast treba da bude promenjena i nadam se da će građani Niša na predstojećim izborima znati da naprave pravi izbor – zaključio je Vladimir Domazet, predsednik Političkog saveta Gradskog odbora DS u Nišu i član Glavnog odbora DS-a.

       
 

 


#   Niš   DS   slobodna zona   Miodrag Stanković   gradska vlast   Uprava za privredu   tehnološki park   Vladimir Domazet   održivi razvoj
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima