Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

LDP predložio partnerstvo

rssBookmark and Share

18.10.2011. Autor : S.Radović |

Predsednici Liberalno demokratske partije (LDP) i Saveza samostalnih sindikata Srbije Čedomir Jovanović i Ljubomir Orbović sastali su se danas u Beogradu, a kako su rekli posle sastanka, tema razgovora nije bilo prikupljanje glasova i političkih poena, već kako da se u Srbiji bolje živi i smanji nezaposlenost.

LDP predložio partnerstvo

-Nismo došli po glasove sindikata. Došli smo po nešto što je za nas mnogo bitnije, a to je mogućnost uspostavljanja reda u Srbiji - kazao je lider LDP-a Čedomir Jovanović po završetku sastanka.

On je istakao važnost toga da se u Srbiji smanji nezaposlenost, kao i da se uspostavi red u, kako je naveo, kontroverznim odnosima između poslodavaca, zaposlenih i države.

-I poslodavci i zaposleni su žrtve neodgovorne i preskupe države - kazao je Jovanović.

Predsednik LDP-a je sindikatima predložio i neku vrstu partnerstva.

-Predlažem partnerstvo, ali s jasnim planom. Ne obećavamo nova radna mesta, ne obećavamo milijarde investicija. U ovom trenutku smo došli da se dogovorimo oko politike koja će sprečiti dalji razvoj nezaposlenosti - kazao je Jovanović.

On je dodao da se takav dogovor može postići kroz razgovore reprezentativnih sindikata, reprezentativnih poslodavaca i države.

-Ono što sam spreman da garantujem jeste da podrška toj ideji neće ostati mrtvo slovo na papiru, što je po pravilu svaka ekonomska ideja koja je predstavljena sindikatima i za koju je tražena podrška u Srbiji - naveo je Jovanović.

On je izrazio žaljenje zbog toga što sastanku s predstavnicima sindikata nisu prisustvovali i ostali politički akteri poput predsednika Srbije Borisa Tadića i lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović istakao je da nije reč o sastanku na kojem se razgovaralo o međusobnim ponudama.

-Mi njima ne nudimo glasove, niti govorimo o svom članstvu, nego prosto tragamo za idejom i vizijom kakva Srbija treba da bude i na dobrom smo putu - kazao je Orbović, ocenivši da su takvi sastanci bili potrebni mnogo ranije.

-Ovo nije bio taj oblik sastanka na kojima mi nudimo vama, a vi nudite nama. Ovo je bilo upoznavanje, hteli smo da medjusobno saslušamo ideje i vidimo šta je od svega toga prihvatljimo gradjanima Srbije - kazao je Orbović.

Predsednik Saveza samostalni sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je danas da će se na sednici Veća, 28. oktobra, razmatrati najavljeni politički angažman sindikata.

-Veće je naš najviši organ koji donosi određene odluke, a nakon toga ćemo imati izjašnjavanje, kazao je Orbović novinarima u Beogradu.

On je istakao da će nakon 28. oktobra moći da se jasno razgovara o načinu i profilisanju političkog delovanja Sindikata.

On je sastanak ocenio kao veoma interesantan, jer su ustanovljene mnoge razlike, ali i spremnost da se o razlikama razgovara i da se one prevaziđu.

-Slažemo se u jednom, a to je da Srbija treba da bude pravna država, što za naše članstvo znači poštovanje kolektivnih ugovora, redovna isplata zarada i doprinosa - kazao je Orbović.

On je podsetio da je današnji sastanak s rukovodsvom LDP-a samo jedan u nizu sastanaka koji će Savez samostalnih sindikata imati sa relevantnim političckim predstavnicima i stručnajcima.


#   LDP   Čedomir Jovanović   samostalni sindikat   Ljubisav Orbović
@ldp @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima