Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opozicija traži rešenje problema porodica koje su ostale bez krova nad glavom

rssBookmark and Share

Niš 20.09.2021. Južna Srbija Info

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša, posetio je oštećene porodice i podneo odborničku inicijativu kojom traži da se hitno reši problem porodica koje su ostale bez krova nad glavom, zbog požara koji se desio.

Opozicija traži rešenje problema porodica koje su ostale bez krova nad glavom

Saopštenje prenosimo u celosti..

„Zahtevam da se hitno reši problem porodica koje su ostale bez krova nad glavom, usled  požara, koji se desio 8. aprila 2021. godine, u ulici Aleksandra Medvedeva, u Nišu, gde je potpuno izgorelo 10 montažnih kuća - stanova i da im se obezbede normalni uslovi za život. 

Za ovaj problem predlažem dva rešenja: - da Grad oštećenim porodicama da 10 gradskih stanova, u zakup bez naknade, u Ulici Majakovskog, po modelu koji je korišćen za porodice iz Mramora i Krušca, koje su zbog klizišta ostale bez svojih kuća; 

- da se na nekoj postojećoj gradskoj parceli izgadi zgrada u kojoj će oštećene porodice dobiti stanove“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.  

Montažne barake koje su izgorele pripadaju firmi „Građevinar“, korišćene su za smeštaj radnika i opreme tog preduzeća, a u njima su živele porodice slabijeg imovinskog stanja. Bez krova nad glavom ostalo je 10 porodica, odnosno oko 40 ljudi. 

„U noći kada se desila paljevina, gradonačelnica Niša, zamenica gradonačelnice, predsednik Opšine Crveni Krst, predstavnik Roma, obećali su nam trajni smeštaj. Posle određenog vremena neki su bili smešteni u Sigurnoj kući, neki u Mari, neki kod rođaka, prijatelja, ko se kako snašao. Nakon toga, ponudili su nam socijalne stanove na 2 godine, uz plaćanje kirije. Dali su jednoj komšiki stan, koji je bio neuslovan, o čemu je ona obavestila javnost, da bi se nakon toga gradonačelnica naljutila i rekla kako neće biti stanova ni za koga. Od Grada smo dobili 250 hiljada dinara, od Opštine Crveni Krst 100 hiljada, a od Opštine Medijana 20 hiljada dinara. Sa tim parama ne možemo ni kiriju i troškove da platimo. Pozvali smo odbornika Miodraga Stankovića, da nam pomogne u našoj borbi za normalan život“ – rekle su Vesna Stojanović i Neda Stefanović, ispred deset porodica koje su ostale bez svojih domova. 

„Obećanje Grada da će rešiti njihovo pitanje, bilo je samo načelno, ali je trajno rešenje izostalo. 

Iz gradske vlasti prvobitno je obećano da će porodice dobiti na korišćenje gradske stanove po subvencionisanim cenama, a zatim se od toga odustalo, pa je ponuđena novčana pomoć od 250 hiljada dinara. 

Nakon toga, obećano je da će porodice koje su ostale bez krova nad glavom dobiti trajni smeštaj u gradskim stanovima, jer prostor na kome su stanovali niti može da se sanira, niti oni mogu da se vrate tamo. Porodice su u izostanku rešenja i očajnom stanju htele da se vrate na zgarište. Ukoliko se problem hitno ne reši, ugrožene porodice će ostati na ulici“ – zaključio je Stanković. 

 


#   Niš   požar   stanovi   socijalno ugroženi   Miodrag Stanković   Koalicija Niš moj grad
@Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima