Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opozicioni "Pokret za preokret" pita za broj preminulih u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 06.07.2020. Južna Srbija Info

Gradski odbor Pokreta za preokret Niš traži odgovor od nadležnih u Nišu, odnosno Kliničkog centra i gradske vlasti – koliko je preminulih ljudi u Nišu od kovida 19, odnosno korona virusa, piše u delu saopštenja medijima, ove političke organizacije.

Opozicioni "Pokret za preokret" pita za broj preminulih u Nišu

Saopštenje prenosimo u celosti..

Tražimo podatak da li je to  77 preminulih prema jednim podacima Instituta za javno zdravlje za period  od 11. marta do 1. juna ili podaci koji su u tabeli tabeli Instituta Batut po kojima je u Nišu preminulo 243 ljudi, ili treći da je priminulo  360 ljudi, prema podacima  kapele na gradskom groblju. Pošto je osoblju u Kliničkom centru Niš zabranjeno da iznose bilo kakve informacije o broju umrlih, ali i o stanju u toj zdravstvenoj ustanovi, građani moraju da budu obavešteni istinito o broju umrlih i zaraženih jer je to bitno zbog opšte informacije građana o zdravstvenoj opasnosti i zaštite zdravlja njih i njihovih porodica.

Trenutno se građani obaveštavaju po principu „čuli smo to i to“, „zaražen je taj i taj“, „umro je taj i taj“. Bolja informinasost o pandemiji u Nišu je postojala u prošlim vekovima. Jedino što građani vide su redovi ispred „kovid“ ambulanti, umrlice  i izmorene zdravstvene radnike.   

Istinite informacije su bitne i zbog ocene građana o adekvatnosti uvedenih mera od strane gradske vlasti u Nišu. Neke od njih su nelogične, npr. mogućnost da se izlazi u klubove i da ne moraju da se nose maske dok se sedi i sl.

Posebno je pitanje odgovornosti gradskih vlasti po pitanju ukidanju gotovo svih mera predostrožnosti pred izbore. Gradska vlast ih je mogla zadržati i pored neodgovornosti Kriznog štaba u Beogradu i Vlade Srbije. Svako će morati da odgovara za svoje postupke.  Već sada je jasno da je gradska vlast saučesnik u širenju epidemije jer nije preduzela mere iz svoje nadležnosti i nije ukazala na opasnost širenja epidemije usled održavanja lažnih izbora. 

Dok čekamo odgovore od gradske vlasti Pokret za preokret u Nišu apelujemo na građane da budu odgovorni prema sebi i prema drugima, da nose maske u zatvorenim prostorijama i da drže  distancu.


#   Niš   Klinički centar Niš   Pokret za Preokret   Koronavirus
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima