Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rekonstrukcija Oficirskog doma

rssBookmark and Share

Niš 13.08.2013. Autor: Agencija TANJUG

Gradonačelnik Niša Zorana Perišić rekao je danas da je u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave potpisan ugovor o rekonstrukciji i dogradnji Oficirskog doma ("Dom mladih") ukupne vrednosti od 101,7 miliona dinara.

Rekonstrukcija Oficirskog doma

Polovinu od ukupne vrednosti radova obezbedilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, a polovinu grad, kazao je Perišić na konferenciji za novinare.

Izvođač radova je firma "Banković", Bobana Bankovića iz Crne Trave, a rok za završetak radova je 80 dana, naveo je niški gradonačelnik i dodao da je rekonstrukcija Oficirskog doma dugo najavljivana i da je reč o objektu od velikog istorijskog značaja.

Perišić je rekao da su sve potrebne dozvole pribavljene i da očekuje da radovi počnu naredne sedmice.
"Sa ovim izvođačem radova započinjemo novi model saradnje po kome će društveno odgovorne kompanije koje dobijaju velike poslove u gradu biti i kompanije koje pomažu lokalnu samoupravu", rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima, projekat je urađen i Oficirski dom će biti multifunkcionalni objekat u kome će biti uređen kongresni centar sa 300 do 350 mesta, sadržaj koji trenutno nedostaje gradu, a objekat je predat na korišćenje niškom Narodnom muzeju.
"Kako je to zgrada od velikog istorijskog značaja, uređenjem će biti sačuvano sećanje na period 1914. i 1915. godine kada je Niš bio ratna prestonica Srbije", napomenuo je on.

Skupština Srbije je 7. aprila 1979. godine proglasila Oficirski dom kulturnim dobrom od velikog značaja. Utoj zgradi su od 27. jula 1914. godine do 16. oktobra 1915. godine održavane sednice Narodne skupštine Srbije, a Niš je u tom periodu bio ratna ili "druga prestonica Srbije".

Od najznačajnijih odluka donetih na tom mestu je "Niška deklaracija" od 7. decembra 1914. godine u kojoj su po prvi put proklamovani ratni ciljevi Srbije u Prvom svetskom ratu.

U toj zgradi 6. maja 1915. godine zasedao je Jugoslovenski kongres socijalista kome su prisustvovali predstavnici iz svih krajeva zemlje, skup je otvorio Frano Supilo, a predsedavao je književnik Ivo Ćipiko.

Na kongresu je usvojena "Niška rezolucija" u kojoj se naglašava borba svih naroda za oslobođenje i ujedinjenje i odbacuje Londonski ugovor kojim se delovi jadranske obale ustupaju Italiji.

Ugovor o otvaranju Ruskog kulturnog centra u tom objektu, koji je potpisan 2007. godine raskinut je kasnije, a dvorište i sam objekat dugo je bio ruglo u centru Niša.


#   Niš   rekonstrukcija   oficirski dom   Skupština Srbije   Niška deklaracija   ratni ciljevi
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima